ÇALIŞMA HAYATINDA HAKLARIMIZI BİLİYORMUYUZ? (İŞ KANUNU YAZI DİZİSİ VARAN 1)

service

   Sevgili okurlarım; bu hafta sizlere çalışma hayatımızdaki yaşanan zorlukları anlatmaya çalışacağım. Çalışma hayatımızda birçok zorluklarla karşılaşabiliyoruz, bu zorluklar ile mücadele etmeyi maalesef ki bilmiyoruz. Devletimiz iş hayatını düzenleyen kanunlar çıkartmış, bizler çalışan olarak iş kanunları nedir? diye merak edip bir göz atmıyoruz. Gerek iş yerinden kaynaklı gerek yöneticilerden kaynaklı gerek kendimizden kaynaklı iş yerlerinde birçok zorluklar yaşanabiliyor. Bu zorlukları aşmak için de iş kanunlarını bilmek gerekiyor. Bu sadece çalışan ya da yönetici konumunda olan kişiler tek taraflı bilgi sahibi ise yine bir sürü sürtüşmeler çıkabiliyor, oysa hem çalışan hem de yöneticiler bu kuralları karşılıklı bilseler ortada bir sorun diye bir şey kalmayacak. Bazı yöneticiler kuralları bilmeyen çalışanlarını ezmeye çalışıyor. Saat olarak fazla çalıştırıyor, çalışanın her türlü hakkını adeta gasp ediyor, ondan sonra karşına geçip ukala bir şekilde çok bilmişlik taslıyor. İşçi de ne yapsın gariban boynunu büküp ekmek parası deyip susuyor ya da çalışan art niyetli olup hem kuralları bilmez hem de iş yerinde her türlü huzursuzluğu çıkarabiliyor. Bu nedenle sevgili okurlarım sizlere gelecek haftadan itibaren iş kanunu kitabının ilk satırından son satırına kadar paylaşacağım. Buradan bir kişiyi dahi bilgilendirebilirsem kendimi büyük bir kazanç içinde bulacağım.

 İŞ KANUNU NEDİR?

Çalışma hayatında işçi ve işverenlerin haklarını korumak, hak ihlallerini önlemek, sorumluluk ve yükümlülükleri belirlemek için bir düzenleme gerekiyordu. Çalışan ve işverenlerin hak, sorumluluk ve yükümlülüklerini düzenleyen, belirli kurallara bağlayan kanuna 4857 sayılı iş kanunu deniliyor. Bu kanunları işveren ve vekilleri ile çalışanlar bilmek zorundadır. İş hayatımızda yaşanan onca problemleri bir kanuna bakarak çözebiliriz. Yaşanan bir problemden dolayı iş yerinde çalışma ortamının huzurunu bozmak ne çalışana ne de iş verene bir fayda verir. Bazı iş veren vekilleri bu kuralları hiçe sayıp kraldan fazla kralcı diye bir deyim var hani aynen o deyim gibi patrondan fazla patronculuk oynuyor. İşte bu kişilere karşı bu kanun kitabı çok işe yarıyor, nadir de olsa işçinin hakkını yemeyen iş verenlerde var elbet ama onlar da vekil tayin ettiklerinin müdür, şef gibi bunların kurbanı oluyorlar. İş verenin hakkını koruyalım diyerek işçiye eziyet edip hak gaspına gidebiliyorlar. Halk arasında buna patronun yalakası da denebiliyor. Oysa bu tür yöneticiler iş yerine verilen zarardan bir haber, çalışana söz geçirmenin keyfini birbirlerine ballandıra ballandıra anlatıyorlar. Çalışanın hakkı yenmiş, yenmemiş bunların umurunda değil, kaleyi feth etmiş komutan edasıyla ortalarda caka satabiliyorlar. Garibim işçi ekmeğinden olmayayım, işimden olmayayım diye sineye çekip sessiz kalıyor, bunu hisseden işveren ve vekili ezdikçe eziyor çalışanı.

Değerli dostlar bu tür davranışlar büyük fabrikalarda olmuyor tabi ki, olsa da pek nadir o da yönetimden kaynaklanıyor. Bugün temizlik firmaları, güvenlik firmaları, tekstiller, site yönetimleri ve bunlara benzer küçük ve orta ölçekli firmalarda bu tür sorunlar oldukça fazla yaşanmaktadır. Buralarda çalışana asla önem verilmez, biri gider biri gelir mantığı ile vasıfsız görerek çalışanın da bir insan olduğunu düşünmeden hareket ederler ve bu tür davranışları yaparken de utanmadan bunları çalışanın yüzüne yüzüne haykırırlar. Bu tür kişilere bir itirazda asla bulunamazsın, bulunursan sana hemen kapıyı gösterirler. Ne diyelim dostlar, denetimin olmadığı ya da denetime giderken bir gün önceden haber verilerek denetime gidildiği yerde ne yaparsan boş… kendi hakkımızı kendimiz korumaktan başka çare yok, bunun için de iş kanunlarını bilmek zorundayız ve bu kanunları iş verene kanunları ben biliyorum izlemini vermek zorundayız. Aksi halde tüm iş verenler ve vekilleri çalışanları ezmeye devam edecekler, sizlerden ricam gelecek haftadan itibaren köşemde bulacağınız iş kanunlarını okumanız ve bilgi sahibi olmanızdır

Gelecek hafta iş kanunları köşe yazımda buluşmak dileği ile sizleri Allah’ıma emanet ediyor sağlık ve huzurun bol olduğu, çalışanın hakkı yenmediği, virüs bitti müjdesini her an kulağımıza söylenileceği günler diliyorum Hoşça kalın.

 Gelecek haftanın yazısı.

İŞ KANUNU

Kanun Numarası: 4857

Kabul Tarihi: 22/5/2003

Yayımlandığı Resmî Gazete: / Tarih: 10/6/2003 Sayı: 25134 

 Yayımlandığı Düstur: Tertip: 5 Cilt: 42

2832 kez okundu.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
ÇALIŞMA HAYATINDA HAKLARIMIZI BİLİYORMUYUZ? (İŞ KANUNU YAZI DİZİSİ VARAN 1)

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Yığılcanın Sesi Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Reklam