Yığılca’da ipek böceği hasadı tamamlandı

featured
service

İpek böceği üretimi derslerini öğrencilerinde isteği üzerine uygulamalı olarak alan bölüm öğrencileri ipek böceği hasadını tamamladı.

Yığılca’da bulunan Meslek Yüksek Okulunda yaklaşık 40 günlük emek sonrası ipek böceği üretimi yapıldı.

Fındık, Arıcılık, Tavukçuluk gibi mesleklerin yanı sıra yılda yaklaşık 45 günlük emek sonrası yetiştirilebilen ipek böcekçiliği üreticiye ciddi kazançlar sağlıyor.

Koza ipek tarafından istenilen talepler sonrası üreticiye verilen larvalar üretimin ardından tekrar koza ipeğe satılıyor.

Üretici koca ipek alım garantisi altında üretim yapabiliyor.

Konu ile ilgili açıklamada bulunan Düzce Üniversitesi Düzce Meslek Yüksek Okulu Arıcılık Programı öğretim görevlisi Tuğçe Çaprazlı 40 günlük sürecin sonuna geldiklerini belirterek hasadı tamamladıklarını söyledi.

Çaprazlı, “Bu yıl ipek böceği dersini ben verdim. Normal şartlarda ipek böceği biyolojisinde yetiştiricilik kısmına değinmiyorduk. Ancak öğrencilerimizin de desteği ile bu kısma değinmek istedik. Yetiştiriciliğin aslında temeline baktığınız zaman 40 günlük bir süreçte besmele yaparak devam ettiğiniz çokta komple olmayan bir iş aslında. Önce koza birlik ile iletişime geçtikten sonra onlardan bize ilk tırtıl dediğimiz yumurtadan çıkmış hali geldi. Belirli nem ve ısı koşullarını sağladığınız zaman bu yumurtalar içerisinden larvalar çıkıyor. Larvalar dut yaprakları ile besleniyorlar. Yapılan beslemelerin ardından 5. Evreyi tamamlıyorlar. En son ipek kozasını örerek üretim tamamlanmış oluyor. Arıcılık bölümü öğrencilerimiz can başla çalışarak tahminimizden fazla gelen larvaları çok güzel beslediler. Bunun için Yığılca halkına da teşekkür ediyoruz. Bizlerden desteklerini esirgemediler” dedi.

Yığılca’da bir ilki gerçekleştirdiklerini belirten, Hayvansal ve Bitkisel Üretim Arıcılık Programı Öğrencisi Esad Balcı, “Aldığımız eğitimlerde ipek böceği dersini görüyorduk. Bu işin bu ilçede hiç yapılmadığınız biliyorduk. Bölüm arkadaşlarımız bu işi yapabilirimiz dediler. Larvaların beslenmesi için zirai ilaca maruz kalmamış dut yaprakları gerekiyordu. Bende bu ağaçları tespit ederek arkadaşlarıma bilgi verdim. Yığılca’ya bir ilki kazandırdık. Üniversitemizin bu girişimi yapması oldukça hoşumuza gitti. Arıcılarımıza alternatif bir iş olarak görüyoruz. Arıcılarımıza örnek göstermeyi hedefliyoruz. İlçe halkımıza da bir ümit oldu aslında” dedi.

Yığılca’da alternatif bir iş kapısı olacağının altını çizen öğrenci Ali İlhan, “Devlet destekleri ile ipek böcekciliği bütün bölgelerde aktif hale geldi. Önümüzdeki süreçte daha da kazançlı değerli bir ürün haline gelecek. Bize yumurta halini veren koza birlik üretimden sonra alımını yapanda yine koza birlik. Devletimizin bu konuda ciddi destekleri var. Yığılca bölgemizde geçmiş dönemlerimizde yağın olarak tavukçuluk yapılmaktaydı. Şuan atıl durumda olan tavuk çiftlikleri bu iş için kullanılabilir. Arının ve tavukçuluğunda yanında alternatif iş kapısı olarak değerlendirilebilir” dedi.

Hayvansal ve Bitkisel Üretim Arıcılık Programı Öğrencisi Muhammet Emin Kocamaz “bu işe başlamaya heves ettik. İleride arıcılık ile beraber bu işi yapmak istiyorum. Arıcılığın yanında güzel bir gelir sağlayan meslek ipek böcekciliği. Üretim konusunda elimizden geleni yaptık.” Dedi.

Ankara’dan arıcılık öğrenmek için Yığılca’ya gelen Hayvansal ve Bitkisel Üretim Arıcılık Programı Öğrencisi aynı zamandan Edebiyat Öğretmeni Zehra Köymen ” Arıcılık öğrenmek için Yığılca’ya geldik. Hocalarımız çok kaliteli bir eğitim sunuyorlar bize. İpek böcekciliği üretimini de uygulamalı olarak öğrenmiş bulunuyoruz. Ankara’ya döndüğümüzde arıcılık konusunda kendimi donanımlı olarak hissedeceğim. Buradaki arıcılık sistemi çok farklı. Ana üretimi çok farklı. İpek böceeği konusunda öğrendiğim bilgiler çok değerli. Arının yanında bu işi yapmak bizlere daha çok getiri sağlayacaktır” dedi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Yığılca’da ipek böceği hasadı tamamlandı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Yığılcanın Sesi Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!