Veli VERGİLİ

SABIR VE ŞÜKÜR İLE KEMALA ERİLİR – Veli VERGİLİ

service

    Değerli Okuyucularım, sabır Arapçadan dilimize geçen kelimelerden biridir. Telaşa kapılmadan beklemek, öfkelenilebilecek bir durumda bile sakin kalmak anlamını ifade eder. Şükür ise Allah’a duyulan minneti dile getirmek veya yapılan bir iyilik karşısında hoşnutluğu bildirmektir. Genel olarak dertli olanlara sabır tavsiye edilir. Ünlü ozanımız bir şiirinde : Kişinin sabır ile kemale ereceğini, sabretmeyenin ise maksudunu bulamayacağını, anlatır. 

Anlatmam derdimi dertsiz insana,          

Dert çekmeyen dert kıymetin bilemez. 

Derdim bana derman imiş bilmedim, 

Hiçbir zaman gül dikensiz olamaz. 

Gülü yetiştirir dikenli çalı, 

Arı her çiçekten yapıyor balı. 

Kişi sabır ile bulur kemalı, 

Sabretmeyen maksudunu bulamaz. 

Veysel’in dediği gibi gülü yetiştiren dikenli çalıdır. 

Gülün dikeni olmasa gülün kıymeti olmaz. Sabır da zorluklara karşı dayanmaktır. Zorluklara sabretmek gerektiğini, bu bekleyişin dayanmanın sonunda mutlaka refah ve huzur olacağı anlatılmaktadır. Başarıya ulaşmak için bazı zorlukları aşmak gereklidir. Zorluklar karşısında hemen pes edersek başarıya ulaşamayız. Onun için atalarımız: ”Sabrın sonu selamettir, Beklemesini bilenin her şey ayağına gelir, Sabreden derviş muradına ermiş. ” demişlerdir. Yine sabrın sonunda istediğimize kavuştuğumuzda şükretmek en doğru olanıdır. Bazı olaylar insanları sınar.

           Soğuk bir kış sabahı sahilde bulunan küçük bir koydan bir balıkçı filosu denize açıldı. Öğleden sonra büyük bir fırtına koptu ve gece olduğunda balıkçı teknelerinden hiçbirisi limana dönememişti. Bütün gece boyunca eşler, anneler, çocuklar ve sevgililer ellerini oğuşturup kaybolan sevdiklerini kurtarması için Allah’a yakararak rüzgâra açık kıyıda bir aşağı bir yukarı dolandılar. Bu berbat durumda bir de kulübelerden birinde yangın çıktı. Erkekler olmadığı için yangını söndürüp kulübeyi kurtarmak mümkün olmadı.

Ancak gün ışıdığında, herkesin sevinçle gördüğü gibi balıkçı teknelerinin hepsi de sağlam olarak limana döndü. Fakat orada ümitsiz bir kişi vardı. Bu kişi yangında evi kül olan adamın eşiydi. Kocası karaya çıkarken şöyle bağırıyordu: “Aman Allah’ım, mahvolduk! Evimiz, içindeki her şeyle birlikte yangında kül oldu!” Adam ise  kadını şaşırtan şu sözleri haykırdı: “O yangını verene şükürler olsun! Yanan kulübemizin ışığı sayesinde bütün tekneler yolunu buldu ve sâlimen limana döndük.” diyerek eşine sabırlı olmasını ve kurtulduklarına şükretmesini istemiştir.

            Dünya mihnet ve sıkıntı üzerine kurulmuştur. Sıkıntının ise sabretmekten başka çâresi, katlanmaktan başka kurtuluş yolu yoktur. Kim Allah’tan korkarak sabrederse sıkıntılardan kurtulur. Sabreden murâdına erer. Sabır deyince ilk akla gelen Eyyûb aleyhisselamın sabrıdır. Malları elinden alınıp türlü hastalıklarla imtihan edildiği halde sabrederek kemale ermiş ve maksudunu bulmuştur. Şükrünün sonunda Allahü teâlâ ona mallarını iâde etmiş. Çok sayıda evlat vermiştir..Peygamberimiz: “Elhamdülillah şükrün başıdır. ” demiştir. Mevlana’nın dediği gibi: ”Her şey üstüne gelip  seni dayanamayacağın bir noktaya getirdiğinde  sakın vazgeçme! İşte orası kaderinin değişeceği yerdir. İmtihan dünyası burası şükür ister, sabır ister, tevekkül ister. Öldüm, bittim dediğin anda gelir en güzel mucizeler. Allah’a şükretmek herkesi  boynunun borcudur. Atalarımızda: Şükür nimeti artırır. Şükür zenginliği süsüdür, Mihnete şükretmeyen  nimete şükretmez, Şükür hakkın verdiğini onun yolunda kullanmaktır. ” demişlerdir. Değerli Dostlar, son nefese kadar hepimiz imtihandayız. Allahü teala cümlemizi sabır imtihanını kazananlardan eylesin. Şu anda sağlıkla yaşıyorsak yiyecek bir lokmamız varsa şükretmeliyiz. İsyan etmek hiçbir çözüm getirmez. Kalan ömrümüzde sabırlı şükür dolu bir yaşam diliyorum. Sağlıkla, dostlukla, sabırla, sevgiyle kalın, şimdilik hoşça kalın….

3952 kez okundu.

SABIR VE ŞÜKÜR İLE KEMALA ERİLİR – Veli VERGİLİ

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Yığılcanın Sesi Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Reklam