Veli VERGİLİ

DÜZCE’DEN YEDİGÖLLER’E (Turizm Yolu) – Veli VERGİLİ

service

    Değerli Okuyucular, Sevgili dostlar, ramazan ayının yarısını bitirdik. Sayılı günler çok çabuk geçiyor .                             16 Mart 2021 tarihinde yazdığım ilçemizde turizm adlı köşe yazımda turizm haftasında tekrar turizm  konulu bir yazı yazacağımı söylemiştim. Geçen hafta 15-22 Nisan ülkemizde turizm haftası idi. Ancak korananın ülkemizde tekrar artış eğlimine girmesi nedeniyle devlet yeni kısıtlamalara gitti. Halkımız maalesef uyarıları dikkate almayıp birdenbire salgın bitmiş gibi hareket etmeye başlayınca halimiz ortada. Uzmanların sesine kulak vermeyip bana bir şey olmaz mantığı devam ediyor. Böyle olunca  devlet ilave tedbirler almak zorunda kalıyor. Onun için turizmle ilgili belirsizlik başladı. Ben de mecburen salgın nedeniyle geçen hafta “Yardımlaşma ve Dayanışma” konulu bir yazıyı kaleme aldım. Malum virüs nedeniyle turizmle ilgili yapılan planlamalar her şey alt üst oldu. Ancak hayat devam ediyor. Gelecek güzel günler için hazırlık yapmak ve  turizmle ilgili hedeflere ulaşmak için ülkemiz ,ilimiz ve ilçemizde hazırlıklar yapmak zorundayız. Bacasız sanayi  dediğimiz  turizm için bu hafta ilimiz ve ilçemizde neler yapılabileceğini  sizinle paylaşmak istedim.

           ” Turizm yolu, barış ve kalkınma yoludur,.” Turizm yolu ile ilgili aldığım bir haberle oldukça mutlu olup bu yazıyı yazma gereksinimi duydum. Belediyemiz Yığılca-Yedigöller arası yolu için turizm yolu yazısı  yazmış.  “Turizm Yolu”  Kültür ve Turizm Bakanlığının bir projesi. Bu proje ile turizm alanlarına yol yapılması için ilgili bakanlık talep edilmesi halinde ödenek aktarabiliyor. Konu ile ilgili yaptığım araştırmalarda “Turizm Yolu” ödenekleri ile Antalya,Urfa olmak üzere ülkemizin birçok yerinde güzel çalışmalar yapılmış. Düzce ilimizde ise Güzeldere Şelalesi yolu ile Kardüz Yaylası yollarına ödenek gönderilerek turizm yolu  çalışmaları yapılmış. Bunlar basına yansıyanlar. Basına yansımayıp ülke genelinde birçok yere turizm yolu adında ödeneklerinin  aktarıldığını konunun uzmanları dostlardan  öğrendim. Düzce-Yığılca yolu karayolları yol ağında olduğu için  buraya ödenek verilmeyebilir. Yığılca belediyesinin yazdığı yazı Yığılca-Yedigöller arasındaki bir bölüme ait turizm yolu yazısı. Yazılan bu yazı Düzce Kültür Turizm İl Müdürlüğünce Turizm Bakanlığına yazılacak, Bakanlıkta ilgili birime havele edilecek. Bu birimde ödenek gelirse diyerek yazı  beklemeye alınır  veya sümen altı edilip mutant bir yazı gibi akıbeti meçhul bir hale gelir. Ben yıllarca yöneticilik yaptığım için bu tür yazıların nasıl sonuçlanacağını çok yi bilirim. Yazılan yazıdan beklenen sonucun alınması için mutlaka yazan kişi veya kurumca takip edilmesi ,program dahilinde olması veya  günümüz şartlarında işlerin yürüdüğü gibi siyasi iradenin olaya el atması gerekir. Onun için ilçemizdeki siyasi iradeyi oluşturan tüm parti yöneticilerinin , hep beraber Ankara’ya giderek söz konusu ödeneğin çıkması için elbirliği, güçbirliği yapmaları gerekir. Söz konusu Yığılca ise gerisi teferruattır. Bu yöneticiler ilçemize hizmet için bu görevlere geldiler. Onun için bizler basın yoluyla, siyasiler kendi partilerinin Ankara’daki milletvekili temsilcilerini devreye sokarak veya bürokrasideki dostlarının yardımı ile Yığılca’ya yapılacak işler için gerekli yardımı yapmalıyız.  Siyasi partiler ve STK’lar halka hizmet için kurulmuşlardır. Siz hizmeti yaparsınız yapılacak seçimde seçmenler sizi değerlendirir. Hizmet yarışında ben mantığı ile hareket edenlerin sonunu her seçimde görüyoruz. Halkı küçük görüp nasıl olsa arkamızda iktidar desteği var diyenler bir sonraki seçimde bunun hüsranını yaşayabiliyor. Ben yaptım diyen nicelerinin bugün isimleri unutulmuş  mezarlarında otlar bitiyor. Şair Cihat ŞAHİN’in dediği gibi: ‘’Ne meşhurlar konup göçtü cihandan / Var mı kalan bu alemde ins candan / Bir gün sen de öleceksin ey nefsim / Bırak artık lamı cimi lakin / Baki değil bu alem sakin / Ekmen gerek beka için ekin / Çünkü sen de öleceksin ey nefis. ’’ Demek ki en güzel şey şairin dediği gibi  bu dünyada  güzel bir eser bırakabilmektir. Su akar iz bırakır, insan eser bırakır, turist ise döviz bırakır. Turizm hizmetle gelişir, sevgi ile büyür. Turizm, kalkınmanın lokomotifidir.

      Değerli Okuyucular, Sevgili Dostlar, Büyük Atatürk’ün Türk çocuklarına armağan ettiği 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramının 101 yılını geçen hafta kutladık. Maalesef  çocuklarımız korona yüzünden meydanlarda, okullarında coşku ile kutlayamadı.  ABD Başkanı Biden‘in yaptığı soykırım açıklaması moralimizi bozdu. Bunlardan başka ne bekleyeceğiz. Gelelim asıl  yazımızın konusu olan Düzce’den Yedigöller’e “Turizm Yolu” konusuna. Öncelikle bu konuyu il merkezinde medyaya taşımamız gerekir. Bunun için daha önceki yazılarımda belirttiğim Düzce’de Yığılcalalar Derneği’nin kurulması ve güçlü bir kamuoyu yaratılması gerekir. Gerek otoban çıkışları gerekse  E5 dediğimiz yol güzergahlarındaki tabelaların Yedigöller’e kadar daha cazip hale getirilmesi  lazım. Tabii ki  Düzce-Yığılca yolunun kalan bölümlerinin bir an önce yapılması için yine işbirliği, elbirliği ile hareket edilmeli her platformda gündeme getirilmelidir. Şu anda yolda görülen en önemli eksik  üç adet viyadüğün bir an önce yapılmasıdır. Eksik olan sıcak asfalt alanlarının ve yerlerin tamamlanması gerekir. Düzce merkezde kurulacak dernek kanalıyla Yığılca içindeki turizm alanlarına turlar düzenlemeli, bunun reklamı güzel bir şekilde yapılmalıdır. Düzce il merkezinden mağaralar, şelalelerimiz, barajımız, kanyonlarımız, yaylalarımız ve orman içi mesire alanlarımıza turlar yapılabilir. Turların içinde Yedigöller bağlantısı mutlaka olmalıdır. Her şeyden önce bu gezilerin yapılacağı yerlerdeki alt yapı çalışmalarına ivedilikle başlanmalıdır. Valiliğin turizm yılı planlamasına göre hareket edilip gerekli yatırımın alınması konusunda İl Genel Meclisi temsilcilerimiz Hüseyin YILGIN ve Ramazan BALTACI’ya çok iş düşüyor. Kaymakamlık, belediye, STKlar, muhtarlar ve tüm duyarlı vatandaşlar ve basın işbirliği yapmalıdır. En önemlisi halkımız ve ilçe merkezindeki esnaflarımız mutlaka bu konuda bilinçlenmelidir. İl merkezindeki TURSAP yöneticileri mutlaka Turizm Yolu projesine dahil edilmelidir.

      Bu turizm çalışmalarına engel olarak gördüğümüz çimento fabrikası, taş ve mermer ocaklarını yok sayamayız. İstemesek de  onlarla beraber yaşamaya alışacağız. Onların varlığını kabul edip onlarıda bu çalışmalara dahil etmeliyiz. Taşımız, toprağımızdan paramızı onlar alıp tozunu biz yutacaksak bunun bedelini mutlaka ödemeleri gerekir. Derelerimizden akan sularımızdan istifade edenleri de unutmayalım. Düzce Ovası sulama, İstanbul içme suyunu alıyorsa aldıkları paradan Yığılca’da nasibini almalıdır. Yalnız burada bir hususu önemle arz etmek istiyorum. Bu trafik sorunu hepimizin en büyük sıkıntısı. İlçe merkezinde park sıkıntısı. Yol güzergahlarında seyreden özellikle kamyonların gidişleri gelişleri hiç hoş değil. Sanki yol onların tekelindeymiş gibi gidiyorlar. Tabii hepsi değil. Sözüm böyle harerket edenlere. Bu şekilde karşısındaki diğer araçları küçük görüp gidenlerde kültür eksikliği olduğunu düşünüyorum. Bunları trafikle ilgili görevliler mutlaka eğitime almalıdır. Hele ilçe merkezinden geçişleri tüm halkımızı rahatsız ediyor. Burada her zaman dile getirdiğimiz çevre yolu ihtiyacı ortaya çıkıyor.

               Evet Değerli  Dostlar ve Sevgili Okuyucular, “Turizm Yolu” için geçmişten günümüze emeği geçenleri unutmamak gerekir. Yığılca’dan Yedigöllere doğru güzergahta Bekirler altı Melen kıyısına kadar yol yapıldı. Emeği geçenleri kutlarım. Oradan itibaren  Yaylatepe’ye kadar mevcut yolun iyileştirilmesi  için yazımın başında dediğim gibi tüm siyasetçilerin elini taşın altına koymasını bekliyoruz. Başka bir Yığılca yok istesek de istemesek de bu cennet güzeli  yerde yaşayacağız. Eğer aklı yeten konuşmaz, elinden gelen gereğini yapmaz ise bu göç dalgası devam eder. Bir zamanlar yirmi binlerde olan nüfusumuzun on binlere düşmesi kaçınılmazdır. Şu anda burada yaşayanlar, buradan istifade edenler velhasıl hepimizin  bu turizm yoluna ihtiyacımız var. İnşallah başarılı oluruz.   “Turizm hizmetle büyüyen, sevgiyle gelişen ağaçtır.  Turizm insanları kaynaştıran en kuvvetli sevgi bağıdır.”    Sevgi ile kalın,  hoşca kalın, dostça kalın.

Veli VERGİLİ    :     v.vergili59@hotmail.com      :                     Tel :05064189664

4238 kez okundu.

DÜZCE’DEN YEDİGÖLLER’E (Turizm Yolu) – Veli VERGİLİ

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Yığılcanın Sesi Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Reklam