SAHTE KRİPTOCULARA DİKKAT

service

   Sevgili okurlarım,geçen haftaki yazımda kripto paralarla alakalı bazı bilgiler vermiştim. Bu hafta bu konuya devam etme ihtiyacı duydum ve kripto para işiyle uğraşan dostlarıma bazı sahte site ve kriptocularla alakalı uyarıda bulunayım dedim.

Kripto para birimi olarak bilinen yeni dijital para mekanizmalarını kullanmaya başladığınızda, bu işlemlerin riskli olduğunu kısa sürede fark edersiniz. Hayır, piyasanın oynaklığından söz etmiyoruz. Dolandırıcılık girişimleri ile çevrimiçi ortamın her köşesinde karşılaşılmaktadır ve kripto para birimi borsaları da bundan payını almaktadır. Farklı yeni kurulan şirketlere ve borsa platformlarına yatırım yapmayı düşünürken, kripto para birimi yatırımlarınızı kaybetme olasılıklarının bilincinde olun.

Uzmanlar, dijital kripto para birimi şirketlerini ve yeni kurulan şirketleri araştırırken bu şirketlerin blok zinciri desteğine sahip olduğunun, yani ayrıntılı işlem verilerini takip ettiğinin onaylanmasını önermektedir. Ayrıca bu şirketlerin gerçek sorunları çözen sağlam iş planlarına sahip olup olmadığını da kontrol edin. Şirketler dijital para birimi likiditesi ve ICO kurallarını belirtmelidir. Şirketin arkasında gerçek kişiler olmalıdır. Araştırdığınız yeni kurulan şirket bu özelliklerden bazılarına sahip değilse kararınızı daha da dikkatli değerlendirin.

Burada, en yaygın olarak görülen dolandırıcılık girişimleri ve heyecan verici kripto para birimi devrine adım atarken mağdur olmanızı önlemeye yönelik yöntemler özetlenmiştir.

1- Sahte Web Siteleri

Uzman bir kişiden gelen sağlam bir tüyoyu takip ediyor olsanız da yanlışlıkla sahte bir web sitesini ziyaret ederek bir mağdur haline gelebilirsiniz. Özgün ve meşru yeni kurulan şirketlere benzer şekilde hazırlanmış şaşırtıcı sayıda web sitesi mevcuttur. URL çubuğunun yanında güvenliğe işaret eden küçük bir kilit simgesi yoksa ve site adresinde “https” ifadesi yoksa tedbirli olun.

Site ziyaret ettiğinizi düşündüğünüz siteyle birebir aynı görünse dahi, ödeme için başka bir platforma yönlendirilebilirsiniz. Örneğin, meşru bir site gibi görünen bir bağlantıya tıklarsınız ancak saldırganlar, “o” harfi yerine sıfır içeren sahte bir URL oluşturmuştur. Elbette bu platform sizi önceden araştırmış olduğunuz kripto para birimi yatırımına götürmez. Bu durumu önlemek için tam URL’yi tarayıcınıza dikkatli bir şekilde yazın. Ve ne yazdığınızı iki kez kontrol edin.

2- Sahte Mobil Uygulamalar

Dolandırıcıların, kripto para birimi yatırımcılarını kandırmak için kullandığı bir başka yaygın yöntem de Google Play ve Apple App Store’dan indirilebilen sahte uygulamalardır. Paydaşlar çoğu zaman bu sahte uygulamaları hızlıca bulup kaldırtabilse de uygulamalar birçok bilançoyu etkilemektedir. Bitcoin News tarafından bildirilen verilere göre, binlerce insan sahte kripto para birimi uygulamalarını indirmiş durumdadır.

Bu durum Android kullanıcıları için daha büyük bir risk teşkil etse de her yatırımcının bu olasılığın farkında olması gerekir. Uygulamanın metninde ve hatta uygulamanın adında belirgin yazım hataları var mı? Marka, garip bir renk veya hatalı bir logo içerecek şekilde özgün değil gibi mi görünüyor? Bunlara dikkat edin ve indirme kararını yeniden değerlendirin.

3- Güvenilir Olmayan Tweet’ler ve Diğer Sosyal Medya Güncellemeleri

Sosyal medyada ünlüleri ve yöneticileri takip ediyorsanız sahte hesapları takip etmediğinizden emin olamazsınız. Aynı durum, kötü niyetli, sahte botların yaygın olduğu kripto para birimleri için de geçerlidir. Twitter veya Facebook’tan gelen tekliflere güvenmeyin. Özellikle de teklifin imkansız bir sonuç gibi görünmesi durumunda dikkatli olun. Sahte hesaplar yer yerdedir.

Bu platformlardaki bir kişi kripto para birimi yatırımınızın küçük bir kısmını dahi talep ederse bu tutarı asla geri alamayacak olmanız olasıdır. Ancak başkaları bu teklifi yanıtladığı için o kişilerin de bot olmadığını sanmayın. Daha da dikkatli olmalısınız.

4- Dolandırıcılık E-postaları

E-postanın meşru bir kripto para birimi şirketinden aldığınız bir e-postaya birebir benzemesi durumunda dahi, dijital para biriminizi yatırmadan önce dikkatli olun. E-posta, logo ve marka tam olarak aynı mı? E-posta adresinin meşru şekilde şirketle bağlantılı olduğunu doğrulayabiliyor musunuz? Bunun kontrol edilebilir olması, bünyesinde gerçek insanların çalıştığı bir şirket tercih etmenin önemli olmasının nedenlerinden biridir. Bir e-posta hakkında şüpheniz varsa bu şirkette çalışan birine danışın. Ayrıca bir siteye gitmek için asla bir mesajda bulunan bir bağlantıya tıklamayın.

Dolandırıcılar genelde büyük tutarda fonlar çalmak için sahte ICO’lar veya başlangıç para teklifleri duyurur. Bu sahte e-posta ve web sitesi fırsatlarına inanmayın. Tüm detayları acele etmeden inceleyin.

Ne yazık ki bazı internet kullanıcılarının kripto para birimi madenciliği veya hırsızlığı yapmak amacıyla güvenli olmayan bilgi işlem sistemlerinden yararlanmak için kullanabileceği birçok yol mevcuttur. Kripto para birimine yatırım yapmaya başlamadan önce, bu yükselişteki pazarda güvenliğinizi devam ettirme ve kendinizi koruma hakkında daha fazla bilgi edinin.Bu haftalık da bu kadar sevgili dostlar, kalın sağlıcakla Allah’a emanet olun.

3754 kez okundu.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
SAHTE KRİPTOCULARA DİKKAT

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Yığılcanın Sesi Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Reklam