Veli VERGİLİ

İLÇE HALK KÜTÜPHANEMİZ – Veli VERGİLİ

service

      Değerli Okuyucular, Sevgili Dostlar, Bu hafta ilçemizde 1986 yılında zamanın Kaymakamı Hüseyin Başkaya, Belediye Başkanı Hayati Hatipoğlu, il genel meclis üyesi encümen Recep Şahin’in katkıları ile açılan İlçe Halk Kütüphanemizin durumu ve yapılması gerekenlerle ilgili bilgiler vermek istedim. Gazetemiz ana sayfa haberinde de gördüğünüz gibi  kütüphanemiz, geçen zaman içinde hizmet yönünden daha iyi duruma gelmesi gerekirken işleğini yitirmeye başlamış, neredeyse halkımız tarafından unutulmaya yüz tutmuştur. Bugün bir araştırma yapılsa ilçe halkımızın %90’nı bırakın kitap almayı kütüphanenin  yerini dahi bilmemektedir. 

                Birçok kitabın yer aldığı ve bu kitapların düzenli şekilde depolandığı teknolojik araçlarla donatılmış, genellikle halka açık kültür yuvasına kütüphane denir. Günümüzde insanların serbestçe gelip içindeki bilgilerden yararlanabileceği kitaplar, ses kayıtları, filmler ve belgelerle dolu olan kütüphaneler insanlığa uzun süreler hizmet vermiş ve hala da bu hizmetlerine devam ediyorlar. İnternetin hızla hayatımıza girip  bizlere evlerimizde bilginin kaynağına ulaşma lüksünü bahşettiğinden beri kütüphaneye bilgi aramaya gitmek çokta seçilen bir yol değildir. İnsanlar günümüzde her ne kadar bilgiye kolay yoldan ulaşmaya çalışsalar da internet ve benzeri yollardan edinilen bilgi kitaplardan edinilen bilginin yerini tutamaz. Çünkü kütüphanelerin ayrı bir havası, insanı büyüleyen bir kokusu ve ortamı vardır. Bu nedenle her insan araştırmaları yapmak için mutlaka kütüphaneden faydalanmaya çalışmalıdır. Kütüphaneler ki biz insanların bilgi ve medeniyet yuvasıdır. Karanlıktaki bir toplumu aydınlığa çıkaracak, cehaleti yok ederek ilmi getirecek, savaşa son vererek barış ortamı kuracak kutsal yerlerdir. Bir ülkenin gelişmişliği kütüphane sayısı ile doğru orantılıdır. Kütüphanesi çok olan bir toplumun kitap okuyan bireyleri de çok olur. Kitaplık kurmak, ibadethane yapmak kadar kutsaldır. Tarihte kurulan büyük Türk devletlerinin kütüphaneleri ve buralarda yetişen bilim adamlarını çoğumuz hatırlarız. 

              Değerli Okuyucular, ilçemiz Halk Kütüphanesinin biraz geçmişini sizlerle paylaşmak istiyorum. 1986 yılında dar bir mekanda açılan ilçe kütüphanemiz 1988’de İbrahim Çengel’in görevlendirilmesi ile ivme kazanmış. Şevket Yıldırım’ın belediye başkanlığı döneminde 1996 yılında bugün belediye binasının olduğu yerdeki eski belediye binasına taşınması ile altın çağını yaşamaya başlamıştır. Okuyucu sayısı yıllık otuz 

binlere kadar yükselmiştir. 2008 yılında bu bina yıkılınca bugün SYDV’nın bulunduğu yerde daha sonra ise bugün Ziraat Odası’nın bulunduğu yerde hizmet vermiştir. Bundan sonraki gelişmeler gazete haberindeki gibi vasat bir seyir takip etmiştir. Şu anda eski hastanenin olduğu yerde bodrumdaki morgda adeta ölüme mahkum edilmiştir. Bir kütüphanenin binlerce hapishaneyi kapatacağını belirten özdeyiş unutulmuş, insanlardaki okuma duygusuna prangalar vurulmuştur. Yürümek yerine motorlu taşıtlar kullanan, düşünmek yerine televizyon seyreden, spor yapmak yerine playstation oynayan, kütüphane koridorları yerine internet sitelerinde dolaşan bugünün çocuklarını sanki biz yetiştirmedik mi? Onun için gelecek nesilleri istediğimiz gibi yetiştirmek istiyorsak onların yetişmesinde etkin rol oynayacak  iyi bir kütüphane oluşturmak zorundayız.

          Evet Değerli Okuyucular, gazete haberinden öğrendiğimize göre bunun için 2020 yılında ilk adım atılmış. Bugün Orhangazi Camisi’nin yanında belediye garajı ve işyerlerinin bulunduğu 3. Kattaki mekanın

kütüphane için çok isabetli düşünülmüş bir yer olduğu kanısındayım. Başta Rasim başkan ve zamanın 

Kaymakamı Abdullah Kurt beyi tebrik ederim. Yalnız burada Kültür Turizm Bakanlığının ipe un sermesini anlamış değilim. Millet bahçeleri vb. yerler için milyonların savrulduğu günümüzde halkın en çok istifade edeceği bir yer olan kütüphaneden tasarruf tedbirleri bahanesi ile işi yokuşa sürmek bence tarihe ihanettir.

Bu şekilde hele bu korona günlerinde çocukların en çok ihtiyaç duyduğu bir dönemde bunu geciktirenler bir gün bunun bedelini öderler. Yani tarih affeder Yığılca insanı affetmez. Öğrendiğime göre başta Kaymakam, İl Turizm Kültür Müdürü ve Vali Bey süreci takip ediyormuş. Burada milletvekillerimizin olaya el atmaları ve bakanlığın kapısını aşındırmalarını bekliyoruz. Tabii ki onları yönlendirecek ilçe siyasetçileridir. Söz konusu Yığılca olunca gerisi teferruattır. İlim, irfan yuvası olarak gördüğümüz kütüphanemizin bir an önce sağlıklı bir hale getirilmesi için hepimize görev düşmektedir. Atatürk’ün dediği gibi: ”Hayatta en hakiki mürşit ilimdir. ” ilimin en çok kazanılacağı yer kütüphanelerdir. İnsan, berbere fazla saçlarından, kütüphaneye de varsa cehaletinden kurtulmak için gider. Günümüzün gerçek üniversiteleri, gerçek bilgi kaynaklarımız, zamana açılan kapılar olan zengin kütüphanelerdir. ilçe kütüphanemizin yakın zamanda layık olduğu yere taşınıp halkımıza  hizmet vermesi dileklerimle sağlıkla, dostça kalın, hoşça kalın. 

2740 kez okundu.

İLÇE HALK KÜTÜPHANEMİZ – Veli VERGİLİ

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Yığılcanın Sesi Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Reklam