DÜZCE ÜNİVERSİTESİ’NE YIĞILCA’DAN SİTEM – Veli VERGİLİ

service

                  Değerli Okuyucular, Sevgili Dostlar, Bu hafta ilçemizde var olan ancak adı başka sanı başka Meslek Yüksekokulu hakkında yazmak istedim. Meslek yüksekokulları üst düzeyde uygulayıcı meslek elemanı yetiştiren yükseköğretim kurumlarıdır. Bu okullarda İki yıl süreli eğitim verilmektedir. Yığılca’daki Arıcılık Meslek Yüksek Okulu da böyle bir okuldur. Bu okulun öğrencileri, yurtları, sınıfları uygulamalı eğitim yaptıkları “DAGEM” ilçemizdedir. Okul ise Düzce Üniversitesine bağlı olup Yığılca yerleşkesi olarak 2016’dan beri varlığını sürdürmektedir. Yani Düzce Üniversitesi Arıcılık Meslek Yüksekokuludur.

            Ülkelerin gelişme ve kalkınmasının temel unsuru olan bilgi, beceri ve iş alışkanlıklarına sahip yüksek verimi gerçekleştirecek kalifiye insanlar, işte bu okullarda yetiştirilir. Bu Meslek Yüksek Okulları, merkezi yerleşim yerindeki üniversitenin durumuna göre yöredeki yerleşim yerlerinin nüfus, sosyal, ekonomik ve fiziki yapısına göre açılabilir. Düzce Üniversitesi 2006 yılında Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesinden ayrılarak bağımsız bir üniversite olarak Düzce Konuralp’te kurulmuştu. O zamanlar yedi yıl önce il olan Düzce’de bir üniversite açılmasına çok sevinmiştik. Hatta 2007 yılında Kurucu Rektör Funda Şerifoğlu ilçemize gelmiş, okul müdürü olduğum Orhangazi Pansiyonlu İlköğretim Okulu yemekhanesinde Türkiye Arıcılar Sempozyumunu yapmıştık. Meral KEKEÇOĞLU o toplantıda mükemmel bir sunum yapmış, Yığılca arısının varlığı ve farklılığını anlatmıştı. 2009 yılında üniversiteye bağlı bal ormanları projesi tüm yurtta adını duyurmuştu. Bunun sonucunda 2010 yılında Düzce Arıcılık Geliştirme Merkezi DAGEM ilçemiz Hoşafoğlu köyü sağlık ocağının olduğu yerde açılmış ancak Arıcılık Meslek Yüksekokulunun Çilimli’de açıldığını duymuştuk. Tabii öğrenci bulamayınca bir müddet sonra kapandığını öğrendik. DAGEM ilçemizde olunca nasıl olsa Arıcılık Meslek Yüksekokulu ilçemizde açılır diye düşünüyorduk.

             Nihayet 2016 yılında zamanın belediye başkanı Muzaffer Yiğit ve Furkan kaymakamın gayretleri ile eski jandarma karakol binası tadilat yapılıp yüksekokul binasına dönüştürüldü. Bir yıl boyunca Yığılca Eğitim Yardımlaşma Derneği olarak Ali Ağaoğlu sayesinde bu öğrencilere burs verdik. Muzaffer Yiğit’in dediğine göre  okulu Yığılca adında açarsak öğrenci bulamayız Düzce Üniversitesi bünyesinde açalım bir yıl sonra Yığılca Arıcılık Meslek Yüksekokulu yaparız demişler. Değerli okuyucular aradan tam beş yıl geçti siz böyle bir okul tabelası gördünüz mü?  Verilen bir söz varsa gereği neden yapılmaz? Rektör Hanım ve üniversite yönetimi böyle bir söz verdiyseniz neden sözünüzü yerine getirmediniz? Yine eski başkan Muzaffer Yiğit Bey’in beyanına göre bu yüksekokuldan başka Yığılca’ya; Bankacılık ve Sigortacılık ile Sosyal Hizmetler Bölümleri açılması için YÖK’ten izin alınmış, Cumhurbaşkanı ile bizzat görüşülmüş hatta Orhangazi Mahallesi’nde yer bile ayarlanmış ancak bu sözlerde o dönemde rafa kaldırılmış. Şu anda üniversiteye bağlı Düzce merkezde 24, ilçelerde ise  Akçakoca’da 6 lisans 9 Meslek Yüksekokulu, Kaynaşlı’da 8, Gölyaka’da 6, Cumayeri ve Gümüşova’da dörder Meslek Yüksekokulu var. Yığılca’da ise okul var adı sadece yerleşke. 

             Sevgili Dostlar, Kıymetli Okuyucular, Yığılca’nın suyunu kaymağını el alır bize hep vaatler kalır. Cumhurbaşkanı bile başbakan iken geldi yolun sözünü verdi hala yolumuz yapılmadı. Sayın Valimiz Cevdet Atay Bey sağ olsun. Geçen yıl Sarıkaya mağarasının yolunu yaptırdı teşekkür ederiz. Sayın valimizden bu yol ve üniversite konusunda da yardımlarını bekliyoruz. Arıcılık Meslek Yüksekokulunun başına Yığılca yazılması çok mu zor? Bana göre açılacak yeni bölümlerinde yeniden planlanması lazım. Üniversitede olmayan Fidan Yetiştiriciliği Bölümü ile Yaşlı Bakım Bölümlerinin açılması Yığılca için velinimet olur. Çünkü bölgenin en verimli ve sık ormanları Yığılca’da. Ekilebilir araziler fındık ve meyve ağaçları ile dolu. Fidanlık yapılabilecek hazine arazisi bol. İlçemiz göç verdiği için yaşlılarımız çok fazla. Eğer bu bölümler açılırsa yer ve mekân konusunda sıkıntı olacağını sanmıyorum. İlçe olarak 2022 planlamalarının başladığı bu dönemde birlik olmalı hizmet almak için tüm paydaşlar birleşmeliyiz. STK’lar olarak Yığılca Sivil Toplum Platformunu yakında oluşturacağız. Belediye’nin de Kent Konseyine işlerlik kazandırması lazım. Kaymakam Bey’in başkanlığında tüm siyasi, sivil ve bürokrasiler ile ilçe halkı olarak kenetlenmeliyiz. Birlikten kuvvet doğar. Bir elin nesi var iki elin sesi var. 2022 yılında güzel ilçemizin hak ettiği hakkı olan hizmetlerin alınabilmesi dileklerimle; sevgiyle, sağlıkla, dostça kalın. , hoşça kalın..

2163 kez okundu.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
DÜZCE ÜNİVERSİTESİ’NE YIĞILCA’DAN SİTEM – Veli VERGİLİ

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Yığılcanın Sesi Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!