Veli VERGİLİ

MİRAS PAYLAŞIMI (3) İslam Hukuku ve Miras Hukukuna Göre – Veli VERGİLİ

service

           Değerli Okuyucular, Sevgili Dostlar, Miras paylaşımı yapılacak kişi vefat ettikten sonra önce cenaze defnedilip masrafları karşılanır. Sonra eğer varsa borçları ödenir. Ardından üçte biri aşmamak kaydıyla mirasçıların dışındakilere yönelik vasiyeti yerine getirilir. Bütün bunlardan sonra ise miras varislere intikal eder. Mirasın paylaşılmasındaki genel kural mirasçıların irade özgürlüğüdür. Mirasçılar terekedeki her türlü mal, hak ve borcu serbestçe ve istedikleri şekilde paylaşabilirler. Ancak bunun için tüm mirasçıların anlaşması gerekmektedir. Mirasçıların anlaşarak terekeyi paylaşması iki şekilde olabilir. Bunlar elden paylaşma ve paylaşma(taksim) sözleşmesidir. Elden paylaşmada hangi tereke unsurunun kime verileceği hususunda tüm mirasçılar anlaşır ve tereke unsurları mirasçılara devredilir. Paylaşma sözleşmesinde ise mirasçılar paylaşımı yazılı bir metne yazarak imzaladıktan sonra aralarında pay ederler. Miras paylaşımında anlaşmazlık çıkarsa ya İslam hukuku ya da  miras hukukuna göre miras paylaşımı yapılır.

             İslam hukukuna göre miras taksim edilirken her hak sahibine hakkının verilmesi; kadın-erkek, büyük-küçük hiç kimsenin mağdur edilmemesi esastır. Kadınlara miras verilmemesine yönelik örf ve âdetler ; dinimize göre adaletsizliktir, zulümdür, asla meşru değildir. Allah’a ve O’nun indirdiği Kur’an’a iman eden her müslüman, mirastan payına düşene rıza göstermeli ve kardeşlerinin hakkına el uzatmaktan sakınmalıdır. Mirasın emanet olduğunu, miras ve kul hakkı arasında ince bir sınır bulunduğunu unutmamalıdır. Kur’an-ı Kerim Nisa Suresi 11. Ayet-i Kerimede Allah(cc):“Allah size, çocuklarınız hakkında erkeğe; iki kadın payı kadar (vermenizi) emreder. İkiden fazla kadın iseler bıraktığının üçte ikisi onlarındır. Eğer yalnız bir kadınsa yarısı onundur. Ölenin çocuğu varsa, ana-babasından her birinin mirastan altıda bir hissesi vardır. Eğer çocuğu yok da ana-babası ona vâris olmuşlarsa anasının hakkı üçte birdir. Ölenin kardeşleri varsa anasının payı, vasiyetten ve borçtan sonra altıda birdir. ” diye anlatmaktadır. En doğrusu İslam âlimlerine danışmaktır. Âlimler için burada feraiz ilmi devreye girer. Bu ilim miras sahibinden kalan malların kimlere, nasıl dağıtılacağını gösteren ilimdir.  Miras hukuku ise bir kişinin gaiplik ya da ölmesi halinde bulunan mal varlıklarının kime ve nasıl verilmesi gerektiğini inceleyen ve düzenleyen hukuk dalıdır.  Miras hukukunda; mahkemeden alınacak veraset ilanına göre miras paylaşımı yapılır. Malın kimde kalacağına karar verilip gerçekleşmesi için mülkiyet devri gerekir. Bu işlem için ise vekil ya da mirasçı olan kişiler bir araya toplanmalıdır. Taşınmaz olan mirasların devredilme işlemi olacaksa tapu müdürlüğüne mirasçı olan kişilerin hepsi aynı anda gitmesi ve birlikte devir işlemlerin gerçekleştirmeleri gerekir. Böyle yapılamazsa mahkeme kanalıyla miras paylaşımı yapılır.

              Değerli Okuyucular, Sevgili Dostlar, miras paylaşımı gerçekten toplumun kanayan yarası, bitmeyen problemidir. Bu üç beş yazıyla anlatılacak bir konu değildir. Büyük İskender’in önceki yazımdaki vasiyeti kulağımıza küpe olmalıdır. Hepimiz bir gün o tahta ata binip son yolculuğa çıkacağız. Ne demişler : ”Malda yalan, mülk de yalan biraz da sen oyalan. ” Yeryüzü bize atalarımızdan miras kalmadı, çocuklarımızdan ödünç aldık, diyen kızıl derililer ne güzel söylemişler. Biz de emaneti bir gün teslim edeceğiz. 2 Nisan Cumartesi günü başlayacak Ramazan ayıyla birlikte ruhumuzu kötülüklerden arındırıp nefsimizi terbiye etmeliyiz. Vereceğimiz zekât ve sadakalarla fakirleri sevindirip toplumsal barışa katkıda bulunmalıyız. Böyle bir ayda kendimizi hesaba çekip ahiretimizi kazanmak en doğru olan değil midir? Dünya malı için  anne, baba, kardeş ve akrabalarımızı kırmaya değer mi? Ölüm geldiğinde mal gider, mülk gider, eş gider, dost gider. Ama iman bizimle kabre gider. O daracık kabre girmeden tüm dostlarıma güzel bir isim, imanlı bir ölüm, doğru ve ahlaklı mirasçılar bırakmanız dileklerimle sağlıkla kalın, dostça kalın hoşça kalın. 

3522 kez okundu.

MİRAS PAYLAŞIMI (3) İslam Hukuku ve Miras Hukukuna Göre – Veli VERGİLİ

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Yığılcanın Sesi Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!