Muhammed Esad BALCI

İpek Yolu İlçemizden Geçebilir! – Esad BALCI

service

    Merhabalar aziz okuyucular öncelikle Vaktinizi ayırıp, yazılarımı okudunuz için sizlere çok teşekkür ederim. Bu hafta köşemde Arıcılık teknikeri adayı olarak, Düzce Üniversitesi MYO Yığılca Yerleşkesi Hayvansal ve Bitkisel üretim Bölümü Arıcılık Programı derslerimizin kapsamında öğrendiğimiz, arıcılarımıza ek gelir elde edebilmeleri veya halkımıza farklı bir gelir kaynağı olabileceğini düşündüğümüz çok güzel bir iş fikri olan ipek böceği yetiştiriciliğinden haberdar etmek ve bu konuda ilginizi çekip desteğinizi istiyorum. 

    

    Bizler bu ders kapsamında daha iyi öğrenebilmemiz için ödev olarak ipek böceği yetiştirmeye ve kozasını ördürüp ipek böceklerinin yaşam evrelerini gözlemleyerek incelemeye çalışıyoruz. Sizleri de bu iş fikrinde aydınlatmayı ve bilgi paylaşımı yapmayı düşünüyoruz.

    İpek böceğinin kendine koza örmek için ürettiği ipek yumuşak, parlak lif olup, doğal bir maddedir. İpek böcekleri tarafından örülen ipek, insanlar tarafından binlerce yıldır iplik yapmakta ve kumaş dokumakta kullanılmış Türkler, Çinliler ile akraba olduktan sonra üretimlerine başlayarak ardından dünyanın en büyük ticari yol güzergahı ipek yolu meydana çıkmıştır. Aslında ipek kozası bu böceklerin kendilerini korumak için doğal mekanizmasıdır. 

    Çinlilerin Türklerden korunmak için yaptıkları Çin seddini bunlardan esinlenerek akıl etmiş olabileceklerini düşünüyorum.

    Bursa’dan ilçemize eğitime gelen bölüm arkadaşım ALİ İLHAN  beyin önderliğinde diğer öğrenci arkadaşlarım ALİ EREN ŞİRİN ve ARDA HASBAY ve Musa BAYRAM ile birlikte öğrenci evinde kendi çabalarımız ile Bursa koza birlikten  Ali İLHAN beyin Tedarik ederek getirdiği, 20 Bin  yumurta evresinden başlayıp büyüterek koza ördürmeyi planladığımız böceklerimizi halkımızın da dut ağaçlarının yaprağını bizimle paylaşarak  desteği ile  yetiştirmeye çalışıyoruz. 

    İslam dini Alimlerinden İmam-ı Şafii Hazretlerine —Allah’ın varlığına delilin nedir? Diye sorduklarında: “dut yaprağıdır” demiş ve şöyle devam etmiş; —Çünkü aynı yapraktan koyun yer süt yapar, arı yer bal yapar, geyik yer misk yapar, tırtıl yer ipek yapar. Tadı, rengi, kokusu ve maddesi bir olan şeyden bu kadar farklı güzellikleri yaratmak, ancak Allah’a mahsustur Buyurmuşlar.

    Bir koza gibi örülü olan ilçemizin halkının Balın yanında bu iş hakkında bilgilendirelim.

    

    DAGEM Düzce Arıcılık Araştırma Geliştirme ve Uygulama Merkezinin ilçemize açılmasında ve ilçe halkının Merkezimizden edindiği bilgilerin ışığında bir çok yeni arıcı ve aynı zamanda mevcut arıcılarımızın bilinçli arıcılık yapmasına destekleri olan, ilçe mülki amirlerimiz ve değerli halkımızın;

     İpek böceklerimizi daha uygun yetiştirebileceğimiz ve Halkımıza sergileyebileceğimiz Dükkan için bu konuda da söz verdikleri gibi en kısa sürede yavrularımız ölmeden ve umutlarımız Kelebek olup uçmadan, bu konudaki çalışma arkadaşlarımın ve ilçe halkı adına sahip çıkmalarını bekliyorum!

2741 kez okundu.

İpek Yolu İlçemizden Geçebilir! – Esad BALCI

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Yığılcanın Sesi Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!