Veli VERGİLİ

KUŞAKLAR ARASI İLİŞKİLER – Veli VERGİLİ

service

  Değerli Okuyucularım  ve her hafta yazılarımı okuyup onlarla ilgili görüş ve önerilerini mesaj veya  sosyal medya kanallarıyla benimle paylaşan kıymetli dostlarım, temmuz ayının son haftasına girdiğimiz bu günlerde bir tarafta düğünler, mevlütler bir tarafta STK’ların proje etkinlikleri var.Bunlar hayatın olmazsa olmazı olan güzel şeyler. Mademki insanız bu sosyal etkinliklere katılıp bunları yapan sevdiklerimizin iyi veya kötü günlerinde yanında olmamız bir insanlık görevidir. Bu etkinliklerde her yaştan insanların bir araya gelip kaynaşması beraber çay içip yemek yemesi, yaşlısı ve gençlerin oyun oynayıp dans etmesi, halay çekip horon tepmesi, dini etkinliklerde semazenleri izleyip Mevlana’yı Yunus’u hatırlaması ne güzel hasletlerimiz değil mi? Dostlarımızın bu özel günlerinde yanında olmak bence hepsinden daha güzel. Yalnız  2020 yılı Şubat ayında tanıştığımız hortlak korona peşimizi bırakmıyor. Bu yılın başlarında bir nebze olsun rahatlayıp tam güzel günlere kavuştuk derken maalesef bu günümüzün kabusu bizi takip edip bu tür güzellikleri istemiyor. Onun için geçmişten ders alıp onunla yaşamaya alışmalı ona göre hareket etmeliyiz.

          Bu hafta sonu bazı dostların akrabaların düğün etkinliği nedeniyle Düzce’de idim. 23 Temmuz Cumartesi günü Çilimli’de 2007 yılında kurulup on beş yıl içinde yedi proje yapıp bu konuda rekor kıran Erdemliler derneği yöneticisi dostların en son projesi olan “KUŞAKLAR BULUŞUYOR” un kahvaltı etkinliğine katıldık. Merak edip projenin içeriğini biraz incelediğimde gerçekten günlük yaşantımızda özlemini duyduğumuz güzel ilişkileri kapsadığını gördüm. Çilimli merkez camisi önünde beş yaşından doksan beş yaşına kadar her yaştan kadın ve erkeklerle buluşup elimizde bayraklarla yürümeye başladık. O anda okul yıllarında milli bayramlarda bando eşliğinde mili duygularımızı haykırmak için yürüdüğümüz yıllar, gençlik yıllarımızdaki her türlü haksızlığı protesto için meydan okuduğumuz o günleri hatırladım.

Gerçekten o güzellikleri özlemişiz. Yürürken geçmişte beraber yürüdüğüm çocukluk, gençlik yıllarındaki arkadaşlarım film şerdi gibi gözümün önüne geldiler. Kimbilir neredeler şimdi. Dünya telaşı her şeyi unutturuyor. Ama bu tür etkinliklere katılıp dostları yalnız bırakmamak lazım. Yürüyüş derneğin kendi imkanları ile satın aldığı merkezde sona erip kahvaltıya başladık. Kahvaltı esnasında dernek başkanı Hasan hocam projeyi tanıtmaya başladı. Buna göre: Gençlerin birbirini misafir edip kahvaltı, spotif ve kültürel etkinlikler; sağlık, temizlik, gezi, dini vb. etkinlikleri her yaştan insanlarla  beraber yapmaları planlamışlar. İlk örneğini bu kahvaltıda gördük. Toplumun özlemini duyduğu her türlü güzelliklerin bu proje ile hayata geçirilmesini planlamışlar. Emeği geçenleri kutlarım. Unutulmaya başlanmış bazı gelenek ve göreneklerimizi bu sayede insanlara hatırlatmaya çalışıyorlar.

           Erdemliler derneğinin bu projesine merak edenler sosyal medyadan ulaşabilir. İlçemizdeki sivil toplum kuruluşları da  buna benzer projeler yapabilir. Ancak tanıtım çok önemli. Önce ilçe halkımızın buna sıcak bakması lazım. Ayrıca bürokrasideki görevlilerin STK’ları desteklemesi lazım. Maalesef devlet yönetimindeki görevliler her şey bizden sorulur anlayışıyla STK’lara sıcak bakmıyor. Oysaki medeni toplumlar bunu hayata geçirmişler. Bazı Batı toplumlarında insanlara sorulan ilk soru kaç adet STK’ya üyesin, oluyor. Biz de ise özellikle şu fetö muhabbetinden sonra insanlarımız bu birlikteliklerden tamamen uzaklaşmaya başladılar. Oysa toplumları ayakta tutan bu kuruluşlardır. Osmanlı’yı ayakta tutan itaat, nizam ve temizlikti. Bunların sağlayan insurların başında Ahi Ocakları geliyordu. Ahi Ocaklarının yerine bugün kurulan STK’lar gerekli desteği göremezse geleceğimiz karanlık güçlerin eline geçer. Sonuç olarak herkesin bu kuruluşlara destek olması lazım. Tüzüklerinde önce üyelerine, sonra çevresine hizmet etmeyi amaç edinen bu dernek, vakıf ve diğer kuruluşlarında Erdemliler Derneği gibi projeler üretmesi gerekir. Aynı yıllarda doğan, aynı çağın şartlarını taşıyan, birbirine benzer sıkıntıları, kederleri paylaşmış, benzer ödevlerle yükümlü olup adına kuşak dediğimiz günümüzde ise değişik harflerle(XYZ  vb.) ifade edilen kuşakların kaynaşmasında en önemli görevin Sivil Toplum Kuruluşları (STK) olduğunu unutmayıp gereken desteği vermeniz dileklerimle: Sağlıkla, sevgiyle kalın, şimdilik hoşça kalın.

4107 kez okundu.

KUŞAKLAR ARASI İLİŞKİLER – Veli VERGİLİ

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Yığılcanın Sesi Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!