Düzce’de barajlar yüzde 100’lük doluluk oranına ulaştı

featured
service

Düzce’de özellikle sulama için kullanılan ve İstanbul’un su ihtiyacını karşılayan Hasanlar Barajı ile Akçakoca’nun su ihtiyacını karşılayan Akçakoca Sarıyayla Barajı yaşanan yağışlarla birlikte yüzde 100’lük doluluk oranına ulaştı ve çiftçiler ile su sıkıntısı yaşayacak olan Akçakocalıların yüzünü güldürdü.

Düzce’de sulama, taşkın kontrolü için kullanılmak amacıyla Küçük Melen üzerinde 1972 yılında 80 metre yüksekliğinde yapılan Hasanlar Barajı bünyesinde 1 milyon 651 bin metreküp su tutma kapasitesine sahip. Düzce’de kış aylarının başlamasıyla birlikte hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle kuralık tehlikesinin yaşanmasına neden olan Hasanlar Barajı’nda su seviyesi yüzde 50’lilere kadar düştü. 26 bin 550 hektarlık sulama alanına hizmet veren Hasanlar Barajı, Düzce’nin en büyük barajı olarak biliniyor.

Düzce’ye hizmet veren Hasanlar Barajı’nda biriken sular ayrıca Melen çayını takiben İstanbul’un su ihtiyacının karşılanması konusunda da önemli bir rol oynuyor.

Düzce’de özellikle çeltik üretimi konusunda tarımsal faaliyet yapılan 30 bin dönüm arazinin yüzde 45’ine su temini sağlayan barajda doluluk oranı Mart ve Nisan ayı başından bu yana etkili olan yağışlar ve yüksek kesimlerde eriyen kar sularının da etkisi ile yüzde 100’e ulaştı.

Barajın koruma ve bakımından sorumlu olan Devlet Su İşleri 55. Bölge Düzce Şube Müdürlüğü barajın bakımlarını yaparken, baraj hakkında bilgiler veren Şube Müdürü Deniz Yıldız, kış aylarında hava sıcaklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle yağışların az olmasının Düzce’yi de su anlamında etkilediğini söyledi.

Şubat ayı sonuna kadar barajlardaki doluluk oranının yüzde 50 seviyelerine kadar gerilediğini söyleyen Şube Müdürü Deniz Yıldız, “An itibarıyla Düzce’nin en büyük barajı olan Hasanlar Barajı ile Akçakoca Barajında su seviyesi yüzde 100’lere ulaştı. Sıkıntılı günler geçirmemize rağmen istediğimiz yağışları aldık. Önümüzdeki günlerde de yağışlar bekliyoruz. Bu süreçten sonra bir sıkıntı olacağını tahmin etmiyoruz” ifadelerini kullandı.

Sulama konusunda çiftçilerin bir sorun yaşamayacağını söyleyen Şube Müdürü Deniz Yıldız “Gelecek ay sulama sezonu açılıyor. Bu yıl sulamada bir sıkıntı yaşanmayacak. Barajımız tam kapasite dolu. Çiftçilerimizin sulama mevsimine sıkıntısız bir sezon geçireceğini düşünüyoruz. Olağan dışı bir durum olmazsa sorun yok” dedi.

Düzce’de sel ve taşkınların yaşandığını hatırlatan Deniz Yıldız, “Yaşanan sel ve taşkınlara bakıldığında yıllar ortalamasına göre çok büyük yağışlar değildi. Ancak bunlar kısa sürede ve etkili yağan mevzi yağışlarıydı. Yani bir ayda yağacak yağmur birkaç saatte toprağa düştü. Toprak bunu yeterince ememedi ve sele neden oldu. Düzce’yi zora sokan mevzi ve lokal yağışlar. Fakat genel ortalamada çok ciddi değişiklikler yok” şeklinde konuştu. 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Düzce’de barajlar yüzde 100’lük doluluk oranına ulaştı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Yığılcanın Sesi Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!