Fındık üreticilerine erken hasat uyarısı!

featured
service

Düzceli fındık üreticileri tarafından yakından takip edilen hasat sezonuna ilişkin açıklama Trabzon Akçaabat Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Hikmet Eyüpoğlu’ndan geldi. Eyüpoğlu, 2023 hasat sezonunun yaklaşmasıyla fındık üreticilerine erken hasat konusunda uyarıda bulundu.

Düzceli fındık üreticileri tarafından yakından takip edilen hasat sezonuna ilişkin açıklama Trabzon Akçaabat Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Hikmet Eyüpoğlu’ndan geldi. Eyüpoğlu, 2023 hasat sezonunun yaklaşmasıyla fındık üreticilerine erken hasat konusunda uyarıda bulundu.

FINDIĞIN HASADINI ACELE ETMEYİN

Fındık hasadında bazı prensiplere dikkat edilmesi gerektiğini belirten Eyüpoğlu, “Üreticilerimiz yıl boyu fındık bahçelerinde verimi artırmak için budama, gübreleme, bahçe temizliği ve zararlılarla mücadele gibi çalışmalar yaptılar. Şimdi hasat zamanı geldi. Fındık, bölge için vazgeçilmez bir tarım ürünüdür. Üreticilerimiz, bir yıl süren emeklerinin karşılığını almak için belirlenen hasat tarihlerine uymalıdır. Fındık hasadında erken hareket etmek doğru değildir. Bu konuda üreticilerimizi uyarıyoruz. Fındık kaliteli bir ürün ve hem ihracat hem de iç piyasada değeri yüksektir” dedi.

FINDIK TOPLAMA TARİHLERİNE RİAYET EDİN

Fındık toplama tarihlerine uyulması gerektiğine dikkat çeken Mustafa Hikmet Eyüpoğlu, “26.07.2023 tarihinde, T.C. Ticaret Bakanlığı Doğu Karadeniz Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü Başkanlığı tarafından düzenlenecek 2023 yılı Fındık hasat tarihi belirleme toplantısında belirlenecek hasat tarihlerine kesinlikle uymalıyız. Odamız Genel Sekreteri Ziraat Mühendisi Veysel Baki’nin de görev aldığı komisyonun kararı sonucunda belirlenen tarihlerden itibaren fındık toplama işlemine başlanmalıdır.” ifadelerini kullandı.

ERKEN HASAT GELECEK YILI DA ETKİLER

Erken hasatın hem bu yılki hem de gelecek yılın fındık verimini etkileyeceğini belirten Eyüpoğlu, “Erken hasat yapıldığında fındıkta iç buruşukluk artar, verim düşer, ürünün piyasa değeri düşer, aflatoksin etkisi artar ve çotanakların yüksek nem oranı nedeniyle kurutma sorunları oluşur. Fındık satışında randıman yüksekse, üreticiye daha fazla para kazandırır. Eğer fındığın verimini ve kalitesini artırmak istiyorsak, zamanından önce fındık toplamamalıyız. Ayrıca erken toplanan fındıklar, gelecek yılın fındık verimini de olumsuz etkiler. Bu yüzden fındığın belirlenen tarihlerde ve doğru tekniklerle hasadına uyulmalıdır” dedi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Fındık üreticilerine erken hasat uyarısı!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Yığılcanın Sesi Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!