Fındık için talep 119.20 TL

featured
service

Ziraat Odaları İl Koordinasyon Toplantısı Düzce Ziraat Odası Başkanı Ramazan Öztürk başkanlığında Düzce Ziraat Odasında yapıldı. Toplantıya Yığılca Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Yılgın’da katıldı.

2023 yılı fındık maliyetleri ve talep edilen fındık fiyatı üzerinde durulan toplantıda ziraat odası başkanları bir araya gelerek değerlendirmelerde bulundu. Koordinasyon toplantısı sonrası alınan kararlar doğrultusunda, fındık fiyatının bu yıl 119.70 TL olması gerektiği ifade edildi.

Toplantıya Düzce Ziraat Odası Başkanı Ramazan Öztürk, Akçakoca Ziraat Odası Başkanı Kadir Mutioğlu, Yığılca Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Yılgın, Cumayeri Ziraat Odası Başkanı İhsan Keleş, Gümüşova Ziraat Odası Başkanı Mafil Tavlı, Gölyaka Ziraat Odası Başkanı Metin Şirin, Çilimli Ziraat Odası Başkanı Kemal meydan, Kaynaşlı Ziraat Odası Başkanı Fahrettin Şahin katıldı.

Düzce İl Koordinasyon Kurulumuz fındık ile ilgili aldığı kararlara dair yapmış olduğu açıklamasında; ‘’Son 1 (Bir) yıl içerisinde gübre ve ilaç; asgari ücretin artışından, dolardaki kur farklarından ve ekonomik şartlar göz önünde bulundurulduğunda 2023 yılı fındık maliyeti 79,80 TL’dir.Müdahale Alım Fiyatının 119,70 TL olması, köylerde ve çiftçilerimiz arasında yapmış olduğumuz geziler neticesinde çiftçilerimizin ve bizlerin Müdahale Alım Fiyatının 119,70 TL olması gerektiği TMO’nun ve hükümetimizin çiftçimizi ve bizleri mağdur etmeyecek bu fiyatın altında bir fiyat açıklamaması dileğimizdir. TMO tarafından açıklanacak 2023 yılı Müdahale Alım Fiyatı kadar alım şartları ve kriterleri de çiftçi lehine piyasa fiyatı ve piyasa düzeni oluşması adına son derece önemlidir. Alan bazlı gelir desteği en az 500 TL’ye çıkartılmalıdır. Çünkü, 10 yıldır revize yapılmamıştır. Toprak Mahsulleri Ofisi bu yıl, geçen yıl değiştirerek uygulamaya koyduğu üretici lehine alımları kolaylaştıran kriterleri bu yıl da devam ettirmelidir.’’ ifadelerine yer verildi.

Koordinasyon kurulu TMO’ya ilişkin olarak da aldığı kararlar şu şekildedir:  ‘’ Bu yıl da TMO’dan beklediğimiz alım kriterleri;

1) Rutubet Oranı: %6,5’e kadar,

2) Sağlam İç Fındık Oranı: %40 ve üzeri,

3) Buruşuk İç Fındık Oranı: %10 ve altı ,

4) Çürük ve Bozuk İç Fındık Oranı: %5 ve altı

5) Yabancı Madde Oranı (taş, toprak vb.): %0,5 ve altı,

6) Çatlak, kırık ve kabuklu fındık içerisinde bulunan iç fındık oranı: %10 ve altı,

7) İlçelerin Rekoltelerine Göre Tespit edilen dekar başı verimlilik rakamlarına göre uygulanan alım kotaları %50 oranında arttırılarak belirlenmeli ve randevu verilmelidir.’’  

Düzce İl Koordinasyon toplantısı sonrasında açıklama gerçekleştiren Yığılca Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Yılgın, ‘’2023 yılı Fındık Hasadının Ülkemiz ve üreticilerimiz için kazançlı ve bereketli olmasını dilerim.’’ İfadelerini kullandı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Fındık için talep 119.20 TL

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Yığılcanın Sesi Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!