ÇALIŞMA İŞ VE GEÇİM DÜNYAMIZ

featured
service

      Değerli Okuyucular, Kıymetli Dostlar, İnsanın hayatını devam ettirebilmesi ve yaptığı işte başarılı olabilmesi ancak çalışmayla mümkündür. Çalışmak başarıyı yakalamanın temel kuralıdır. İnsan çalışıp iş yapınca açılır, dinçleşir ve üretmenin zevkini tadar. İş yapmamak, tembellik ise kurdun ağacı çürüttüğü gibi insanın bedenini ve ruhunu çürütür ve çökertir. Mehmet Akif Ersoy bunu şöyle dile getirmektedir: ” Kim kazanmazsa bu dünyada bir ekmek parası, dostunun yüz karası düşmanın maskarası.” Şair çalışmayanlar içinse şöyle demiştir:

“Çalış!” dedikçe şerîat, (islam) çalışmadın, durdun / Onun hesâbına birçok hurâfe uydurdun / Sonunda bir de “tevekkül” sokuşturup araya /  Zavallı dîni çevirdin onunla maskaraya / Yer çalışsın, gök çalışsın, sen sıkılmazsan otur / Bak tecellî eyliyor bin şe’n-i gûnâgûn ile / Ey, bütün dünya ve mâfîhâ ayaktayken, yatan/

Leş misin, davranmıyorsun? Bâri Allah’tan utan.

 Milli marşımızın şairi yukarıdaki şiirinde çalışmayanlarla ilgili dinimizin bile çalışmayı emrettiğini, bazılarının çalışmamak için hurafeler uydurduğun, yer gök çalışırken insanın çalışmadığını çalışmayanların hiç değilse Allah’tan  utanması gerektiğini söylüyor. Ben de bu hafta dilim döndüğünce kalemimle bu konu üzerinde yazıp dostlarıma ve okuyucularıma yararlı olmak istedim.

               Varlığımızı sürdürmek için mutlaka çalışmalıyız. Çevremizde emekli olup 70-80 yaşını geçmiş yaşlılarımız bile ihtiyaçları olmadığı halde çalışıyor. Atalarımız: ”İşleyen demir pas tutmaz, Emek olmadan yemek olmaz, Er olan ekmeğini taştan çıkarır. ”sözlerini boşuna söylememiştir. İlçemizde malı mülkü çok olup hala çalışanları kıskananlar var. Onlar bu çalışanlara ”Malı mülkü mezara mı götüreceksin? ” derler. Onlara Mevlana ne güzel söz söylemiş ” Körler çarşısında ayna satma, sağırlar çarşısında gazel atma. ” Halbuki  çalışan bu yaşlılar hem pas tutmamak için hem de bir baltaya sap olduğunu göstermek için bunu yaparlar. Ben bile arıcılık yapıyor, bazen fındık zamanı çoluk çocuğa yardım ediyorum.Bu konuda büyüklerimiz: ” Çalışan işiyle çalışmayan kişiyle uğraşır. Çalışmak hayat, düşünmek ışıktır. Çalışmak, en hayırlı sermayedir. Devler gibi eserler bırakmak için, karıncalar gibi çalışmak gerekir. Çalışarak ün kazananların sayısı, doğuştan ünlü olanlardan daha fazladır. En büyük makam en büyük hak çalışanlara ait olacaktır( Atatürk). Çalışırken, en çirkin insan bile güzeldir. ” (Hz. Muhammed) demişlerdir.

                Okullarımızda 2023-2024 Eğitim-öğretim yılı başladı. Onların masrafları, kış hazırlıkları, gelecek kaygısı insanlarımızı kara kara düşündürüyor. Burada devlet büyüklerimize başta sayın valimiz Selçuk Aslan’a görev düşüyor. İlçemizi ziyaret ettiniz. Bu yıl fındık olmadığı için insanlar gelecek endişesi taşıyor. Özellikle Düzce ilinde bu sorun sadece Yığılca’da. İlçemizden göçü durdurmak için insanlarımıza destek olunmalı. Yakında İşkur kanalı ile okullara ve kurumlara alınacaklarda Yığılcalı olanlara öncelik tanımalı, çimento fabrikası ve benzeri işyerlerinde çalışmaları sağlanması. Yoksa Kaymakamlık ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma önlerindeki kuyruklar uzar gider. Sadece  fındıkla geçinenleri zor bir sezon bekliyor. Allah tarım kesimindeki bu insanlara yardım etsin. Madem sosyal devletiz onlara sahip çıkmalı ilçemizden göçü durdurmalıyız. Bu arada çalışmadan asalak gibi devlet kapısından siyasi ve yakın desteğini alıp geçinenlere prim verilmemeli. İlçemiz Kaymakamı Talha Bey gitti ilçemizdeki hizmetleri için teşekkür eder yeni görev yerinde başarılar dileriz. İnşallah yenisi yakında gelir. Şimdilik sağlıkla, dostlukla, sevgiyle kalın; hoşça kalın.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
ÇALIŞMA İŞ VE GEÇİM DÜNYAMIZ

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Yığılcanın Sesi Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!