CIA ile Mossad başkanları ateşkesi görüştü

featured
service

Gazze’de sağlanan geçici ateşkesin uzatılması umutlarını besleyen iki önemli gelişme yaşandı.

İlk olarak Hamas dün, rehine takası anlaşması kapsamında 12 kişiyi daha serbest bıraktı. Serbest bırakılanların 10’unun İsrailli olduğu, ayrıca 2 Tayland vatandaşının da salıverildiği açıklandı.

Rehine takasının gerçekleşmesinin ardından sokağa çıkan İsrailliler sevinç gösterileri düzenledi.

Dünkü takas, 4 günlük ilk anlaşmanın uzatılmasıyla gerçekleşti. Anlaşma, Hamas’ın bırakacağı ilave her 10 rehine için ateşkesin 24 saat uzatılmasını öngörüyordu.

1’i çocuk 9’u kadın 10 israilli ile 2 Taylandlı rehinenin güvenle İsrail’e ulaşmasının ardından, 30 Filistinli de İsrail hapishanelerinden tahliye edildi.

Serbest kalanların 15’inin kadın 15’inin de çocuk olduğu açıklandı.

İkinci gelişmenin adresi ise Katar oldu. İsrail ile Hamas arasında arabuluculuk yapan Katar iki önemli misafiri ağırladı.

MOSSAD VE CIA BAŞKANLARI BULUŞTU

İsrail devlet televizyonu KAN’ın haberinde, Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Al Sani, İsrail dış istihbarat servisi Mossad Başkanı David Barnea, ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Direktörü William J. Burns ve Mısır İstihbarat Başkanı Abbas Kamil’in başkent Doha’da Gazze’de ateşkes ve esir takası konularını görüştükleri belirtildi.

Haberde, görüşme masasında tartışılan konuların arasında “daha uzun ateşkes” için yeni anlaşmanın yanı sıra Gazze’de tutulan İsrailli erkekler ve askerlerin de bulunduğu tüm esirlerin salıverilmesine karşılık, Tel Aviv’in İsraillileri öldürmekten “hüküm giyenlerin” de bulunduğu Filistinli esirleri serbest bırakmasının yer aldığı kaydedildi.

KAN’ın haberinde, Mossad Başkanı Barnea’nın, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ya Doha’daki müzakerelerin ayrıntıları hakkında bilgi verdiği aktarıldı.

Haberde Hamas’ın yapılması için çaba harcanan yeni anlaşmanın genel hatlarına onay verdiği, “tam bir ateşkes” istediği ancak İsrail’in halihazırda bunu reddettiği belirtildi.

İslami Cihad Hareketi: İsrail, tüm esirlerimizi serbest bırakmaya hazırsa biz de hazırız

İslami Cihad Hareketi Genel Sekreter Yardımcısı Muhammed el-Hindi, esirler konusunda iki taraftan da “herkese karşılık herkesin serbest bırakılması” denklemini kabul edebileceklerini belirterek, “İsrail, tüm esirlerimizi serbest bırakmaya hazırsa biz de hazırız.” dedi.

Konuya ilişkin Al Jazeera televizyonuna açıklamalarda bulunan Hindi, İslami Cihad Hareketi’nin askeri kanadı Kudüs Seriyyeleri’nin elindeki İsrailli kadın ve çocuklardan oluşan “sivil esirleri” teslim ettiğini dile getirdi.

Genel Sekreter Yardımcısı Hindi, “Esirler konusunda iki taraftan da herkese karşılık herkesin serbest bırakılması denklemini kabul edebiliriz. İsrail, tüm esirlerimizi serbest bırakmaya hazırsa biz de hazırız.” diye konuştu.

İsrail’in esirleri askeri yöntemle kurtaramadığını ve dolayısıyla bu konudaki tercihinin zor olduğunu ifade eden Hindi, İsrail’in savaşa hazırlanma niyetinde olduğunu göstererek müzakerelerin gidişatını etkilemeye çalıştığını söyledi.

Hindi, “düşmana güven olmadığı için” kendilerinin de her türlü gerilime hazır olduklarının altını çizdi.

Direniş güçlerinin performansı ile Filistin halkının kararlılığının, mücadelenin kaderini belirleyeceğini vurgulayan Hindi, İsrail’in artan kayıpların gölgesinde saldırılara son vermek zorunda kalabileceğine işaret etti.

Direniş güçlerinin savaşçılarının çoğunun siperlerde değil evlerindeyken düzenlenen saldırılarda öldüğünü belirten Hindi, Gazze Şeridi’nin ortalama 35 bin ton patlayıcı kullanıldığı “çılgın bombardımana” tanık olduğuna dikkati çekti.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
CIA ile Mossad başkanları ateşkesi görüştü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Yığılcanın Sesi Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!