Fındıkta ‘sıcak hava’ tehlikesi

featured
service

Mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıkların 2024 yılı fındık üretimini tehlikeye düşürebilir. Mart ve Nisan ayında yağması muhtemel kar, don tehlikesine bu tehlike de rekolte kaybına sebep olabilir.

Ocak ayına girdiğimiz bu günlerde, hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ve kar yağışının görülmemesi, Yığılcalıların önemli geçim kaynaklarından biri olan fındığı tehlikeye sokuyor. Havaların sıcak gitmesi 2023 yılında üreticisini hüsrana uğratan fındığın püskülleri görünmeye başladı. Türkiye’de fındık üretiminde sayılı illerin arasında yer alan Yığılca’da, hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde devam etmesi ve ilerleyen şubat ve mart aylarında kar yağışı olması halinde, zirai don ile birlikte fındıkta ciddi zararlara ve rekolte kaybına yol açabileceği belirtiliyor.

FINDIK DALLARI OCAKTA KAR ALTINDA KALMALI
Ocak ayında beklenen kar yağışıyla birlikte fındığın soğuklama dönemine girmesi, fındık dalları, püskülleri, karanfilleri, toprak ve zararlılardan korunması açısından kar örtüsü altında olması gerekiyor. Sıcak havalara aldanıp erken uyanan fındık dalları Ocak ayında kar yağmazsa, şubat ve mart aylarında olabilecek zirai don karşısında tehlike altına giriyor. Uzmanlara göre bu durum büyük rekolte kayıplarına neden olabilecek ve 2023 yılında yüzü gülmeyen fındık üreticisi bir kez daha hayal kırıklığına uğrayacak.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Fındıkta ‘sıcak hava’ tehlikesi

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Yığılcanın Sesi Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!