Kızıldeniz’deki gemi trafiğinin rotası Ümit Burnu’na kaydı!

featured
service

AA muhabirinin MarineTraffic’ten elde ettiği verilere göre, Yemen’deki Husilerin Kızıldeniz’den geçen ticari gemilere yönelik saldırılarının ardından, birçok gemicilik şirketi bölgedeki seferlerini durdurma kararı alarak, özellikle Aralık 2023’ün ikinci yarısında gemi trafiğinde belirgin bir azalma yaşandı.

Gemi trafiğindeki azalmada, konteyner gemilerinin rotalarını Kızıldeniz’den Ümit Burnu’na çevirmeleri en etkili faktör oldu. MarineTraffic verilerine göre, Aralık 2023’te Kızıldeniz’den geçen konteyner gemilerinin sayısı, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 25 azaldı.

Danimarkalı Maersk, İtalyan-İsviçre ortaklı MSC, Alman Hapag-Lloyd, Fransız CMA CGM ve İngiliz bp gibi önemli şirketler, Husilerin saldırıları nedeniyle bölgedeki seferlerini askıya almışlardı. Bu kararların ardından Kızıldeniz’deki günlük gemi trafiği, Aralık 2023’ün ikinci yarısında ayın ilk yarısına göre yüzde 20 azaldı.

Lloyd’s List Intelligence verilerine göre, gemi trafiği Aralık ayında genel olarak yüzde 20 yavaşladı. Konteyner gemilerinin Ümit Burnu’na yönlendirilmesinin ardından, Ümit Burnu’ndan geçişlerde yüzde 27 artış gözlendi.

Konteyner gemileri, İsrail’e yapılan deniz yoluyla varışların yüzde 40’ını oluşturuyor. Ancak Kasım ve Aralık 2023’te İsrail limanlarına teslimat yapan konteyner gemileri yıllık bazda sırasıyla yüzde 11 ve yüzde 16 azaldı.

Vortexa Kıdemli Navlun Analisti Ioannis Papadimitriou, 10 bin DWT üzerindeki tanker sayısında Aralık 2023’ün ikinci yarısında yüzde 15’in üzerinde bir düşüş yaşandığını belirtti. Ayrıca, Süveyş Kanalı ve Babu’l Mendep Boğazı’ndan geçişlerin Aralık 2023’te bir miktar azaldığını, ancak yıllık bazda artış gösterdiğini ifade etti.

Küresel ticaretin yaklaşık yüzde 12’si Süveyş Kanalı üzerinden gerçekleşirken, her gün 50’den fazla gemi kanalı geçerek 10 milyar dolarlık malı taşıyor. Bu durum, bölgedeki değişen güvenlik durumunun küresel ticarete etkilerini gösteriyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Kızıldeniz’deki gemi trafiğinin rotası Ümit Burnu’na kaydı!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Yığılcanın Sesi Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!