Bu formül fındığınızı ikiye katlayacak!

featured
service

T.C. Tarım Ve Orman Bakanlığı, Düzceli fındık üreticilerini de ilgilendiren bir açıklama yaparak fındığı ikiye katlamanın formülünü paylaştı.

Düzceli fındık üreticileri dikkat! T.C. Tarım Ve Orman Bakanlığı’ndan fındığı ikiye katlayacak bilgiler paylaşıldı. Fındık kozalak akarının fındığa zararlı olduğu ifade edilirken, “Sadece fındık çeşitleri üzerinde beslenmekte, başka konukçuları bulunmamaktadır. Fındık bitkisinin meyve, yaprak ve sürgünlerini oluşturacak olan tomurcukları tahrip ederek, ürün kaybına ve yoğunluğun fazla olduğu bahçelerde uç kurumalarına neden olarak bitkiye zarar vermektedir. Bu zararlılar gözle görülemeyecek kadar küçüktür. Kışı halk arasında “gül” ismi verilen kozalaklar içinde geçirip ilkbaharda tomurcuklara girerek beslenme ve üremelerine devam ederler” açıklaması yapıldı.

2 FORMU VAR!

Fındık kozalak akarının 2 formunun bulunduğu bilgisini veren Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan bilgilendirmede şu ifadelere yer verildi; “Birinci türü tomurcuklarda beslenerek kozalaklar oluşturmaktadır. İkinci form ise kozalak oluşturmamakta ve tomurcuklarda beslenerek zarar yapmaktadır. Özellikle temmuz ve ağustos aylarında yaprak koltuAklarındaki yeni oluşan tomurcuklarda oburca beslendikleri için yüksek miktarda uç kurumalarına sebep olmaktadırlar.

Bu yaşam döngüleri içerisinde doğal düşmanları olan tripsler, örümcekler fındık bahçelerinde yaygın olarak bulunmakta ve fındık kozalak akarlarıyla beslenmektedir. Yıl boyunca faaliyetlerini sürdürerek kozalak akarlarını baskı altında tutmaya çalışmaktadırlar.

MÜCADELESİ:

Mekanik mücadele dediğimiz elle toplamanın kozalak akarlarına karşı oldukça etkili bir yöntem olduğunu vurgulayan Bakanlık yapmış olduğu bilgilendirmede, “Özellikle bu dönemde kozalaklar toplanıp bahçe içinde bir yere bırakılmalıdır. Kesinlikle yakılmamalı veya gömülmemelidir çünkü kozalakların içi diğer faydalı akar ve böcekler için de bir barınak yeri durumundadır. Fındık kozalak akarları çok yavaş hareket ettikleri ve olumsuz çevre şartlarından çok çabuk etkilendikleri için kozalakları terk edemezler ve kuruyan kozalaklar içinde besin bulamadıkları için ölürler” ifadelerini kullandı.

Kaynak:Günaydın Düzce

1
mutlu
Mutlu
1
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Bu formül fındığınızı ikiye katlayacak!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Yığılcanın Sesi Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!