Tayvan’da 7,4’lük deprem

featured
service

ABD Jeolojik Araştırma Merkezi (USGS), Tayvan’ın doğu kıyısındaki Hualien kentinin 18 kilometre güneyinde meydana gelen 7,4 büyüklüğündeki depremin merkez üssünü bildirdi.

Deprem, 34,8 kilometre derinlikte gerçekleşti ve bölgedeki yerleşim yerlerinde hasara neden oldu. İlk raporlara göre, 4 kişi hayatını kaybetti ve 90’dan fazla kişi yaralandı.

Tayvan Merkezi Meteoroloji İdaresi (CWA), depremin büyüklüğünü 7,2 olarak duyurdu ve Hualien’in 25 kilometre güneyinde, 15 kilometre derinlikte kaydedildiğini belirtti. CWA, bu depremin son 25 yılda Tayvan’ı vuran en güçlü deprem olduğunu açıkladı ve Ada’nın kuzey bölgeleri için dev dalga uyarısında bulundu.

Tayvan Adası dışında Çin ana karasında ve çevre ülkelerde de tsunami uyarıları yapıldı. Çin Tsunami Uyarı Merkezi, en yüksek seviye olan “kırmızı uyarıyı” yayımladı.

USGS, ilk depremden 20 dakika sonra Hualien’in 11 kilometre kuzeydoğusunda 12,6 kilometre derinlikte 6,4 büyüklüğünde ikinci bir depremin daha kaydedildiğini duyurdu. Ayrıca, 6,4’lük artçı depremin dışında 4,7 ila 5,7 büyüklüğünde 16 artçı sarsıntı daha kaydedildi.

Tayvan İtfaiye Ajansı, Hualien’de 4 kişinin öldüğünü açıkladı ve en az 90 kişinin yaralandığı belirtildi. Hualien’de çok sayıda bina hasar gördü ve bazıları yıkıldı.

Depremin ardından Hualien’in doğu kıyısındaki Suhua Otoyolu çöküntüler nedeniyle ulaşıma kapandı ve Taoyuan Uluslararası Havalimanı’nın tavanının bir kısmı çöktü.

Siber güvenlik ve internet gözlemcisi “NetBlocks”a göre, depremden sonra Tayvan’ın bazı bölgelerinde elektrik ve internet kesintileri yaşandı. Ancak Tayvan Elektrik Şirketi, kesintilerin büyük bölümünün giderildiğini bildirdi.

Tayvan Yüksek Hızlı Tren Şirketi, depremde tren kazası veya altyapı hasarı olmadığını duyurdu ancak seferlerin denetim amacıyla geçici olarak durdurulduğunu belirtti.

Tayvan lideri Tsai Ing-wen, depremin yol açtığı hasara ilişkin kaygılarını dile getirirken orduya Hualien ve diğer bölgelerdeki kurtarma çalışmalarına destek olmaları talimatını verdi. Başkan Yardımcısı Lai Ching-te ise hükümetin acil durum merkezi kurduğunu duyurdu ve vatandaşlardan sakin ve dikkatli hareket etmelerini istedi.

Japonya Meteoroloji Ajansı (JMA), ülkenin güneybatısındaki Okinawa ve Miyako adaları için 3 metre yüksekliğe erişebilecek tsunami uyarısında bulundu. Japonya’da deprem sonrası dev dalgalar Okinawa yakınlarındaki adalara ulaştı ve Naha Havalimanı boşaltıldı.

Filipinler Volkanoloji ve Sismoloji Enstitüsü (Phivolcs), tsunami tehlikesi nedeniyle kıyı bölgelerinin boşaltılması uyarısında bulundu.

Tayvan’da 1999’da meydana gelen 7,7 büyüklüğündeki depremde yaklaşık 2 bin 400 kişi hayatını kaybetmişti.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Tayvan’da 7,4’lük deprem

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Yığılcanın Sesi Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!