Çarpıntı mı panik atak mı? Nasıl ayırt ederiz?

featured
service

Bir panik atak anında, vücudunuzun kontrolünü kaybettiğinizi hissedersiniz. Yoğun, ani bir korku ve endişe dalgası sizi kaplar ve bu durum fiziksel semptomlara yol açar. Kalp atışlarınız hızlanır, nefes almakta güçlük çekersiniz, baş dönmesi yaşarsınız ve terlersiniz. Özellikle beklenmedik bir anda ortaya çıkar ve genellikle birkaç dakika sürer.

Çarpıntı ise daha spesifik bir durumdur. Kalbiniz normalden hızlı atar ve bu durumda nefes almakta zorlanabilirsiniz. Çarpıntı genellikle fiziksel egzersiz, stres veya kafein tüketimi gibi belirli tetikleyicilerden sonra ortaya çıkar. Panik atak gibi ani ve kontrolsüz bir korku hissi içermez.

Panik ataklar tekrarlayabilir ve kişinin günlük yaşamını etkileyebilir. Tedavisi, genellikle terapi ve bazen ilaçlarla desteklenir. Ayrıca panik atak, tıbbi testlerle doğrudan fark edilemez. Çarpıntı genellikle daha geçici bir durumdur ve altta yatan nedenlerin belirlenmesiyle tedavi edilebilir.

Durumun panik atak olup olmadığını anlamak için o an ne hissettiğinizi bilmek önemlidir. Kontrolsüz, derin bir korku hissiyle başa çıkmaya çalışıyorsanız buna panik atak diyebiliriz. Ya da bu sıkıntınız uzun süredir devam ediliyorsa ve tıbbi testlere girip rahatsızlığınıza sebep alamamışsanız, panik atak olma ihtimaliniz yüksektir.

Çarpıntı ise genellikle belirli tetikleyiciler(vücuda ağır gelen egzersiz gibi) sonrasında kalp atışlarının hızlanmasıyla karakterize edilir.

Her ikisi de rahatsız edici olabilir, ancak doğru tanı ve tedavi ile başa çıkılabilirler. Eğer belirtiler devam ediyorsa, bir sağlık uzmanına başvurmak en doğrusu olacaktır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Çarpıntı mı panik atak mı? Nasıl ayırt ederiz?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Yığılcanın Sesi Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!