Türk bilim insanları tespit etti! Birçok ülkeden Türkiye’ye teklif yağıyor

featured
service

Gazi Üniversitesi (GÜ) Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emrah Çeltikçi ile Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sedat Gündoğdu’nun ortaklaşa yürüttüğü bilimsel çalışma, Kanada’da hazırlanan belgeselde ve The New York Times’ta makale olarak yer aldı.

Çeltikçi, mikroplastiklerin sağlık üzerindeki etkilerine ve yaptıkları araştırmaya ilişkin AA muhabirine açıklamalarda bulundu. Günlük yaşamda kullanılan her şeyin plastik içerdiğine dikkat çeken Çeltikçi, plastikin birçok üründe bulunduğunu ve insanların neredeyse 100 yıldır plastiklerle temas halinde olduğunu belirtti. Plastiğin su şişelerinden tıbbi uygulama gereçlerine kadar geniş bir yelpazede kullanıldığını ifade etti.

Mikroplastiklerin sağlık üzerindeki etkilerine ilişkin ilk çalışmaların deniz ürünlerinde başladığını ve balık hücrelerinde plastik tespit edildiğini hatırlatan Çeltikçi, daha sonra insan dokularındaki etkilerinin araştırıldığını belirtti. Çeltikçi, bu çalışmaların bazılarında mikroplastiklerin kolon kanseri hücrelerinde ve plasentada bulunduğunun ortaya konulduğunu vurguladı.

Çeltikçi, Mikroplastik Çalışma Grubu ile temas kurduğunu ve çevresel faktörlere bağlı olarak beyinde mikroplastiklerin varlığını gösteren bir çalışmanın olmadığını fark ederek bu alana yönelik bir araştırma başlattıklarını anlattı.

Çeltikçi ve Gündoğdu’nun yaptığı çalışma, beyin hücrelerinde mikroplastik bulunduğunu gösterdi. Çalışmanın sonuçları, beyindeki mikroplastiklerin hastalıklar üzerindeki etkilerini anlamak için daha fazla araştırmayı teşvik ediyor.

Bu araştırmanın Kanada’da hazırlanan bir belgeselde ve The New York Times’ta bir makale olarak yayımlandığını belirten Çeltikçi, Türkiye’de yürütülen bu çalışmanın dünya çapında dikkat çekmeye başladığını ve birçok ülkeden AR-GE çalışmaları için teklifler aldıklarını ifade etti. Araştırmanın ön sonuçları bilimsel bir makale olarak tamamlandı ve uluslararası bir tıp dergisinde yayımlanmak üzere gönderildi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Türk bilim insanları tespit etti! Birçok ülkeden Türkiye’ye teklif yağıyor

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Yığılcanın Sesi Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!