Almanya Cumhurbaşkanı Türkiye gezisine neden döner götürdü?

featured
service

Bir nevi turistik bir gezi yapıyor. Sonuçta Almanların en çok tercih ettiği ülkeye gitti ve bunun da keyfini sürüyor.

Steinmeier’in dönerle İstanbul’a gitmesi tuhaf karşılanmamalı.

Sonuçta döner, Almanya’nın ekmek arası veya tabakta servis edilen bir numaralı yiyeceği oldu.

Döner, Almanya’ya ait artık.

Ana akım siyasi partiler, bu günlerde tartışmasını yapan özellikle CDU yönetimi, İslam’ı Almanya’nın bir parçası olarak görmese de döner için aynı şeyi söyleyemiyor.

Hatta başbakan Scholz’a dönerin fiyatını indirin diye bağıran göstericiler bile kameralara yansıdı.

Döner, dünyaya Almanya üzerinden açıldı. Ben de Almanya dönerini Türkiye’dekine tercih edenlerdenim. Türkiye’de iyi döner yemek için güvendiğiniz, gerçekten iyi bir lokantaya gitmeniz gerekiyor.

Neden Hisar Döner’in sahibi ile gitti?

Üçüncü nesili temsil eden Hisar dönerin kurucusunun torunu Arif Keleş, Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier’e Türkiye seyahatinde eşlik etti.

1980’li yıllarda Yorckstrasse S-Bahn’ı çıkışında büfe içinde döner satışı yapan Hisar’ı her Berlinli bilir. Ben de az geçmedim oradan. Ama hiç lezzetine bakamadım. Sonuçta ev yemekleri tercihimdi.

Hisar zamanla yerini büyüttü ve arka tarafa doğru genişleyerek boş alanı lokantaya çevirdi. Önde ki büfe ise olduğu gibi kaldı. Oranın bereketi oradan geliyordu.

Alman milli futbolcu Afrikalı asıllı Rüdiger, Arif Keleş’in çocukluk arkadaşı ve dönerini sürekli orada yermiş. Milli futbolcu olunca dostluk ara vermeden devam etmiş. Berlin ‘deki son milli maçtan sonra da tüm futbol ekibini Hisar’a döner yemeye götürmüş.

Bununla da kalmamış şimdi top koşturduğu İspanyol ekibi Real Madrid futbol takımını Union Berlin’e karşı oynadığı şampiyonlar ligi maçından sonra Berlin’e gelmişken bu lezzetten mahrum kalmamaları için soluğu Hisar’da almışlar.

Hisar Döner’in ünü cumhurbaşkanına da gitmiş olmalı ki, Arif Keleş’i ve beraberinde 60 kg döner ile uçağına almış.

Dönerin merkezi Avrupa’da nerede?

Avrupa’da dönerin merkezi tartışmasız Berlin’dir. Lezzet ve üretim hacmi açısından bu şehirle yarışacak başka bir yer tanımıyorum. Amerika ve diğer kıtalardan döner için ekstra buraya gelenler olduğunu Alman basınından öğreniyoruz.

Berlinli Türkler dönerden sonra burger projesiyle de marka oldular. Böylece dönerin yedeği de bulunmuş oldu.
Bu konuda da Türkler söz sahibi oldu.
Yakında Burger King ve Mc Donald’s şube kapatmaya kadar gider. Kaldı ki kapatanlar bile var ve yenileri de pek açılmıyor.

Alman toplumu yiyeceklerimizi fazlasıyla benimsedi fakat aynı şey inancımız ve kültürümüz için söylenemez. Politika ve medya bu konuda üstüne düşeni yapmıyor. Aksine ayrıştırıcı söylemde bulunuyor.

İsmet Mısırlıoğlu

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Almanya Cumhurbaşkanı Türkiye gezisine neden döner götürdü?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Yığılcanın Sesi Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!