İLÇEMİZDE TARIM VE HAYVANCILIK – Veli VERGİLİ

service

       Değerli Okuyucular, Sevgili Dostlar, zaman durmadan geçiyor, baharın müjdecisi olan cemreler düştü. Geçen hafta Yeşilay Haftası kutlandı. Bugün 8 Mart Dünya Kadınlar Günü. 21 Mart 2022 tarihinde inşallah ilkbahar mevsimi başlayacak. Mart ayı ilkbaharın başlangıcı ile birlikte birçok olayın vuku bulduğu bir ay. 12 Mart’ta İstiklal Marşı’nın Kabulü, 18 Mart’ ta Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü, 21 Mart’ta Nevruz ve Dünya Ormancılık Günü. Ayrıca bu ay tarım ve hayvancılık çalışmalarının hareketlendiği bir ay. Bu hafta ilçe halkımıza faydası olur düşüncesi ile bu ayda yapılacak tarım ve hayvancılık çalışmaları üzerinde uzmanların görüşlerini size aktarmaya çalıştım. Umarım işinize yarar.

               İlçemizin en önemli geçim kaynağı olan fındık bakımı mart ayı ile birlikte başladı. Bu yıl yağan yoğun kar uzun süre kalkmadığı için fındık dalları da uzun süre kar altında kaldılar. Esnek bir yapıya sahip olan dallar umarım hasar görüp kayıp vermemiştir. Ama yine de kontrol edilmesinde fayda var. 2021 yılında üreticilerimiz fındık satışında biraz sıkıntı yaşasalarda çoğu insanımızın umut teknesi olan fındık bakımına başlamalıyız. Atalarımız: ”Bakarsan bağ, bakmazsan dağ olur.  Aşını, eşini, işini bil.  Tarlada izi olmayanın harmanda yüzü olmaz. Toprağı işleyen ekmeği dişler gibi. ” sözlerle bize ne güzel öğütler vermişler. Geçen yıl yazdığım ”Fındık Püsküllerindeki Hayaller” yazısı ile fındık bakımı hakkında bölgemizde gönüllü çalışan mühendislerin görüşlerini yazmıştım. Bu yıl da bu ziraat mühendisleri ile görüşüp onların ve İlçe Tarım Müdürlüğündeki mühendislerin bu konuda söylediklerine göre:

1.    Artık gübreleme sezonuna hazırlanmamız gerekmektedir. Gübre atmaya başlanmalıdır.

2.     Azot, fosfor ve potasyum fındığın en çok kullandığı ana besin elementleridir. Yani kullanacağımız gübre, her üçünün de bulunduğu N.P.K. içerikli gübreler olmalıdır.

        3.  Mart ayının 15’inden itibaren N.P.K. gübrelemesine başlanılabilir. Eğer toprağın ihtiyacı varsa N.P.K. ile birlikte bor, çinko ve magnezyum içeren gübreler de tercih edilebilir.

         4. İkinci gübreleme için 1-15 Mayıs tarihleri arasında kalsiyum nitrat içerikli gübrelerin kullanılması uygun olacaktır. Bu tarih aralığının verilme sebebi, kalsiyumun meyveye her zaman taşınamamasıdır. 

         5. Tüm zirai uygulamalarda olduğu gibi toprak tahlili yaptırıp çıkan sonuca göre ihtiyaç duyulan gübreleri ve miktarlarını belirlemek en doğru yöntemdir. 

         6. Fındıkta ilaçlama tarlanın, bahçenin ve çevrenin durumuna göre uzmanlara sorarak belirlenen saatlerde yapılmalıdır. İlçe tarımdaki ve Ferrero Değerli Tarım mühendislerinden destek alınmalıdır. Tabii burada artan gübre ve ilaç fiyatlarına çözüm olarak alternatif doğal gübrelere yönelmek lazım.

    Değerli Okuyucular, Kıymetli Dostlar, bu ayla birlikte fındıktan başka, sebze bahçelerini ekime ve dikime hazırlamaya başlar, meyve fidanların da budama ve aşılama çalışmaları yaparız. Hayvancılık yapanlar mallarını otlağa sürmeye, ihtiyaç duyulan bakımlarını yapmaya, arıcılık yapanlar ise besleme, ilaçlama ve temizlik yapmaya başlarlar. Öncelikle kovanların işçi arı mevcudu yapılmalı, kovanların anası olup olmadığı kontrol edilmeli ona göre tedbir alınmalı; kovanlardaki fazla boş petekler çıkartılıp arı sayısına göre petek verilmeli, yavru ve yumurta için teşvik şuruplamaları yapılmalı, bu konuda usta arıcı veya DAGEM’den destek alınmalıdır. ”Bayırda bağını, evinde sağımı, bahçende arını eksik etme. Ağaca çıkan keçinin dala bakan oğlağı olur. Mart yağmuru gümüş, nisan yağmuru altındır.” diyen atalarımızın sözleri kulağımıza küpe olsun. Bahara ulaştıran Allah’ımıza şükürler olsun, tüm okuyucularım ve dostlarımın ilkbaharı kutlu olsun. Yalnız devletimiz korona tedbirlerine esneklik getirdi diye tedbiri elden bırakmayalım derim. Hepimizin sağlığı her şeyden önemli. Maske cebimizden, aşı aklımızdan çıkmasın. Sağlıkla, dostça, Allah’a emanet kalın, hoşça kalın.

Veli VERGİLİ    :   v.vergili59@hotmail.com      :        Tel :05064189664

1822 kez okundu.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
İLÇEMİZDE TARIM VE HAYVANCILIK – Veli VERGİLİ

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Yığılcanın Sesi Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!