MEVLİD-İ NEBİ HAFTASI PEYGAMBERİMİZ,İMAN VE İSTİKAMET

featured
service

    Yığılcanın Sesi Gazetesinin kıymetli çalışanları, değerli okurları Mevlidi Nebi haftanızı kutlar, peygamber efendimizi tanımamıza, anlayıp örnek almamıza vesile olmasını Cenabı Haktan niyaz ederim.

Diyanet İşleri Başkanlığı her yıl bir temanın ön plana çıkarıldığı Mevlidi Nebi Haftası’nın bu seneki konusu, “Peygamberimiz, İman ve İstikamet” olarak belirledi. Hazreti Muhammed (s.a.v.) dünyaya teşrifi dolayısıyla rebiyülevvel ayının 12’nci günü idrak edilen Mevlid Kandili, İslam dünyasının en önemli gün ve geceleri arasında yer alıyor. Hafta boyunca gerçekleştirilecek  faaliyetlerde söz konusu tema ekseninde Resûl-i Ekrem’in (sas), vahyin inşa ettiği  hayatını  ve ahlakını tanımaya, anlamaya çalışacağız. Zira onun hayatı, zihnimizi ve kalbimizi besleyecek devasa bir hazine, eşsiz bir numunedir.

Hidayet meşalesi olan Peygamber efendimizin doğumu Allah’ın tüm insanlara büyük bir lütfuydu. Bu hususu Kuranı kerimde Cenabı hak Ali İmran 164. ayette “İçlerinden kendilerine Allah’ın ayetlerini okuyan, onları kötülüklerden arıtan, kendilerine kitap ve hikmeti öğreten bir peygamber göndermekle Allah Müminlere büyük bir lütufta bulunmuştur” buyurmaktadır. Çünkü; O doğmadan insanlar büyük bir sapıklık içindeydiler. Her türlü değer ölçülerini yitirmişler, haksızlık alabildiğine yayılmış, hayır ve fazilet namına hiçbir şey kalmamış, sosyal hayat tamamen bozulmuş, merhamet ve şefkat kalplerden tamamen silinmiş, kadın esir muamelesi görmekte, kız çocukları erkek adamın erkek çocuğu olur diye bizzat babaları tarafından acımasızca kumlara gömülüp katledilmekteydi. Velhasıl dünyada insanlığın en çok muhtaç olduğu huzur, adalet, dürüstlük, ahlak, can, mal, namus ve nesil güvenliği kalmamıştı, İşte sevgili peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v) Zulmün ve karanlığın böylesine yoğun olduğu bir dönemde Rebiul-evvel ayının 12.günü Pazartesi gecesi dünyayı şereflendirdi.

İnsanlığı yalnız Allaha kulluk etmeye çağırdı. Bu çağrıya kulak verenlere sözün doğrusunu söylemeyi, emanete riayet etmeyi, akrabalık bağlarını korumayı ,komşularla iyi geçinmeyi ve kan dökmekten sakınmayı öğütledi. Zina yapmaktan, yalan söylemekten, yetim malı yemekten haksız kazanç sağlamaktan, namuslu insanlara iftira etmekten uzak durmayı emretti. Böylece o yirmi üç  yıllık peygamberlik hayatı boyunca; Şirkin yerine tevhidi, zulmün yerine Adaleti düşmanlık ve ayrılığın yerine kardeşlik ve dayanışmayı getirdi.

Doğruluk güvenilirlik adalet hoşgörü, nezaket ve cömertlik gibi ahlaki davranışlarıyla kendisi bizzat insanlara örnek oldu. Buna karşılık kan davası gütmek, İntikam peşinde koşmak, kin beslemek içki içmek, kumar oynamak, haksızlık yapmak, haksız kazanç sağlamak, yetim malı yemek, yalan söylemek, gıybet etmek, koğuculuk gibi fert ve toplum huzurunu bozan gayri ahlaki davranışlarla sonuna dek mücadele etti.

Hz Peygamber (s.a.v.) insanlığa canlı bir örnek oldu, sadece itikat ve ibadette değil aynı zamanda güzel ahlak numunesi, kanun koyucu, hakim, devlet başkanı, ordu komutanı, mürşit ve diplomat olarak, aile reisi olarak insanları eğitti 23 sene gibi kısa bir zaman içerisinde bedevi bir toplumdan kıyamet kopuncaya kadar, insanlara her şahsı örnek olacak medeni bir toplum meydana getirdi.

Bugün dünyada insanlık muhtaç olduğu huzur ve mutluluğu bulamamıştır, İçtimai hayatın bozukluğundan, her türlü ahlaki çöküntüden, kurtulmanın yegane yolu alemlerin efendisi sav.’ın cihan şümul olan nübüvvet ve risaletine, fazilet ve adaletine, şecaat ve doğruluğuna, Kur’an-ı Kerim’de övülen ahlakına sarılmakla mümkün olacaktır.

Huzur ve barışı bulabilmemiz için inancımızın gereği olarak, en yüce ahlaki güzelliklerle donatılmış olan Hz. Muhammed (s.a.v.)’i tanımak, sevmek ve fazilet dolu yaşamını örnek  almamız gerekiyor

Allah’ım! Alemlere rahmet, uyarıcı ve müjdeleyici olarak gönderdiğin, güzel ahlakıyla bütün insanlığa önder ve rehber kıldığın fahri kainat Hz. Muhammed Aleyhissalatü Vesselam efendimizin, kainatı sevince boğan doğum günü hürmetine bizleri sünneti seniyye’nin ittibaına muvaffak eyle ve dualarımızı kabul et. Amin

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
MEVLİD-İ NEBİ HAFTASI PEYGAMBERİMİZ,İMAN VE İSTİKAMET

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Yığılcanın Sesi Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!