“Kafkas Anıtı” törenle açıldı!

featured
service

Uzunmustafa Mahallesinde uzun yıllardan beri “Konak Çay Bahçesi”, “Konak Düğün Salonu” olarak bildiğimiz bina yıkılarak aynı yere Düzce Belediyesi öncülüğünde kısa süre önce açılışı yapılan “Sabiha Ulusoy Kütüphanesi” yapılmıştı. Hemen yanı başına da “Kafkas Anıtı” yapıldı. 16.03.2024’de Düzce Belediyesinin katkılarıyla yapılan “Kafkas Anıtı” törenle açıldı.

Törene, Düzce Valisi Selçuk Aslan, Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları Başkanı, Düzce Milletvekili Ayşe Keşir, Düzce Milletvekili Talih Özcan, Abhazya tam yetkili temsilcisi İbrahim Ayüzba, KAFFED Başkanı Ünal Uluçay, Abhaz Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Levent Belin, Düzce Abhaz Kültür Derneği Başkanı İlhan Kıymet, Düzce Adige Kültür Derneği Başkanı Ayşe Sezgin ile çevre illerden gelen STK başkanları, çok sayıda davetli ve basın mensubu katıldı.

Ortak söylem Anadolu topraklarının göçlerle yurt edinildiği ve geçmişte yaşanan acıların toplumsal hafızada kalıcı olması için daha çok sanat eseri icra edilmesi gerektiği oldu. Törende ilk konuşmayı Düzce Adige Kültür Derneği Başkanı Ayşe Sezgin yaptı. Sezgin yaptığı konuşmada; “Düzce ve hatta Türkiye’de Çerkes halkının önemli bir hafıza mekanı olan Tuğujhable’de, bugünkü adı ile Uzunmustafa Mahallesinde, Çerkeslerin mitolojik Adige Nart Destanı anlatımlarından alarak günümüze kadar tematik bir şekilde tanıtan eserin açılışını yapmak üzere toplandık” diyerek başladığı konuşmasında Kafkas Anıtındaki rölyefte yer alan figürlerin temsili hakkında bilgiler sundu.

Sezgin; “Vatan kaybetmenin acısını en iyi bilen halkların başında gelen biz Çerkesler yaşadığımız tüm toprakları vatan bildik canımızla, kanımızla koruyarak gelişimine katkıda bulunduk… Bugün Düzce’de farklı kültür ve kökene sahip topluluklar olarak kardeşçe ve kültürel zenginliklerimizi ortaya koyup paylaşarak yaşıyoruz. Bu tür anıtların ve kültürel mekanların yapılarak hayata geçirilmesine verdiği katkı ve destekleri nedeniyle Belediye Başkanımız Dr. Sayın Faruk Özlü’ye teşekkür ediyorum.

Bu eser çocuklarımızın, torunlarımızın ve gelecek nesillerin sahip oldukları bu zengin kültürel mirası tanımalarına ve daha ileri götürmelerine de vesile olacaktır. Bu anlamda Düzce’mizdeki kültürel zenginliğimiz Türkiye Cumhuriyet’imizin asli unsurları olan hepimiz için örnek bir sosyal bütünleşmeye de işaret etmektedir. Bizler de bu yolda vermiş olduğumuz destekler ile Çerkes toplumu olarak daima katkıda bulunmaya devam edeceğiz.

Sezgin; ‘Kafkas Anıt’ rölyefi özgün fikri ile hayata geçiren başta Düzce Belediye Başkanımız Dr. Sayın Faruk Özlü olmak üzere, tasarlayıp yapımını gerçekleştiren heykeltraş sayın Güngör Çınar‘a, ekibine ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi. Düzce Abhaz Kültür Derneği Başkanı İlhan Kıymet de Kafkas’larda yaşanan sürgün ve Anadolu’nun ana yurt edinilmesi konusunda konuşarak anıtta emeği geçenlere teşekkür etti.

Açılış töreninde “Kafkas Anıtı” inşasının süreci hakkında bilgiler veren Başkan Özlü, Düzce’nin birçok etnik kökenin bir arada barış içinde yaşadığını belirterek şunları söyledi: “Bu anıtın yapımında katkısı olan çok değerli kardeşim Nejat bey burada. Beraber çalıştık toplantılar yaptık. Bu fikir Çerkes ve Abhaz büyükleri arasında kabul gördü. Samsun 19 Mayıs Üniversitesi’nden Güngör hocamız bu anıtın tasarımını yaptı ve ekibi ile birlikte yapımını üstlendi. Ben son derece mutluyum. 3 yıl önce düşündüğümüz bir fikir nihayet hayata geçti. Sürgün konusu büyük bir dramdır. Maalesef biz böyle acıların romanlarını yazamadık, filmlerini yapamadık. Tarihimiz çok zengin, bunlardan bir eser çıkaramadık. Ben buradan seslenmek istiyorum edebiyatçı dostlarımıza bu acıların romanlarını yazalım, filmlerini yapalım, gelecek nesillere aktaralım. Bunu neden yaptığımızı söyleyeyim; Anadolu bizim ana vatanımız. Kafkaslarda güvenlik yoksa, Balkanlarda sorun varsa biz burada yaşayamayız. Gençlerimizin bu anıtlara bakıp geçmişi hatırlaması ve aidiyet duygumuzun kopmaması için bu lazım. Sürgünün yıl dönümüne denk gelen bu açılış vesilesi ile anma programları ve seminerlerinizi burada yapmanızı dilerim, ben de gelirim. Kalıcı bir eser kazandırmış olalım inşallah. Düzce’de hiçbir etnik çatışma yaşanmamıştır. Bu açıdan Türkiye’ye örnek bir şehirde yaşıyoruz.” dedi.

Düzce Milletvekili Talih Özcan yaptığı konuşmada; “Bu eser çektiğimiz acıları tasvir ettiği gibi, halkımızın anavatan Türkiye ile ve memleketimiz Düzce ile kavuşmasını da anlatmaktadır…” dedi

AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları Başkanı ve Düzce Milletvekili Ayşe Keşir yaptığı konuşmada; “Bu şehre hemen hepimiz göç ile geldik. Hepimizin buluştuğu yer gözyaşlarımızdır. Birbirimizin gözyaşını silerek Düzce’yi vatan kılan insanlarız. Düzce çok farklı kültürlerin bir arada yaşaması açısından örnek bir kent. Gençler sayesinde birbirimize artık akraba olduk. Millet kimliğini oluşturan aslında budur. Bu eserde emeği olanlara tek tek teşekkür ediyorum.” dedi.

Törende davetlilere hitap eden Düzce Valisi Selçuk Aslan, Düzce’deki sosyolojik çeşitlilikten söz ederek; “Aslında Düzce farklı kültürlerin bir arada yaşadığı dünyaya örnek bir şehir. Farklı çiçeklerin aynı toprakta yaşamasının zenginleşerek çoğalmasının bir modeli. Dinamik, hoşgörülü olmasının arkasındaki sosyolojik unsurun bu olduğuna inanıyorum. Toplumsal hafızalarda acılar ve kahramanlıklar vardır. Bunlar anlamlı şekilde sanata dökülmezse unutulmaya mahkumdur. Bu eser geçmişin geleceğe aktarılması konusunda önemli rol üstlenecek. Kafkas Sürgününün 160. yılında yapılmış olan bu anıt da hafızalarımızda diri kalması için bir vesile olsun. Emek verenlere, başkanımıza ve bu fikri oluşturan herkese teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı. Konuşmaların ardından “Kafkas Anıtı”nın kurdelesi kesilerek açılışı yapıldı.

Gerek “Sabiha Ulusoy Kütüphanesi”, gerek “Kafkas Anıtı” ve gerekse Uzunmustafa parkının yapımında çok büyük katkıları olan başta ilimiz belediye başkanı ve Ak Parti’den belediye başkanlığı için tekrar aday olan Dr. Faruk Özlü’ye, ekibine ve emeği geçen herkese teşekkür ederiz. Hoşça kalın.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
“Kafkas Anıtı” törenle açıldı!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Yığılcanın Sesi Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!