RAMAZAN AYININ GÜZELLİKLERİ VE SEÇİM YARIŞI

featured
service

Değerli Okuyucular, Sevgili Dostlar, Mübarek Ramazan ayının bugün itibari ile yarısını geride bıraktık. 11 Mart 2024 günü başladığımız bereket, mağfiret ve kurtuluş ayının bugün 16. gününü idrak ediyoruz. Aynı zamanda 31 Mart Pazar günü yapılacak mahalli idareler seçimlerinin de son haftasına girdik. Bu haftaki yazımda özellikle ilçemizde başlayan Ramazan’a mahsus güzel örnekleri ve gelenekleri sizinle paylaşmak istedim. Ayrıca hafta sonu yapılacak seçimle ve sonucu ile ilgili hususları, dikkat etmeniz gerekenleri de yazarak sizlere yardımcı olmak istedim.

              Geçen haftaki “Gelenek, Görenek ve Alışkanlıklarımız” adını verdiğim yazımda Ramazan ayının geçmişten günümüze yaşatılan bazı geleneklerini dile getirmiştim. Bu hafta ise ilçemiz ve köylerinde uygulamaya konulan güzellikleri sizinle paylaşacağım. Ramazan’ın başladığı 11 Mart gecesi ilk defa ilçemiz Pazaryeri Camisi’nde karşılama gecesi düzenlenerek ilk Teravih namazı Enderun usulüyle kıldık. Başta ilçe müftümüz ve emeği geçenleri kutlarım. Yine İlçe Müftülüğü gençlik koordinatörlüğünce geleneksel iftar programının 2.si aynı cami girişinde icra edildi. Köylerde ise yeni uygulamalar hayata geçirilmeye başlandı. Karakaş köyü yıllardır sürdürdüğü toplu iftar programına camisinin altında devam ettiriyor. İftar vermek isteyenler ortak alışveriş ve malzeme desteği ile kurulu olan yemekhanede kendileri ve gönüllülerin desteği ile Ramazan boyunca bu geleneği devam ettiriyor. Aynı şekilde Yoğunpelit köylüleri de paylaşım yoluyla camilerinin yemekhanesinde bu iftar geleneğini sürdürüyor. Bu yıl Hocaköy’ünde farklı bir uygulama ile bir gelenek başlatılmış. Ramazan ayı iftar giderleri hesaplanarak belirlenen meblağ üzerinden camilerinin yemekhanesinde tüm halkın katılımı ile yeni bir gelenek başlatılmış. İster yurtiçi, ister yurtdışı olsun hayırsever belirlenen meblağı ödeyerek bu çorbada tuzu olması sağlanmış. İlçemizin nüfusunun üç katı gurbetçimiz olduğunu düşünürsek güzel bir uygulama. Diğer bazı köylerde bireysel olarak verilen iftar gelenekleri devam ettiriliyor. Ancak kaynaşma, paylaşma ve dostluğun pekişmesi için ortak yapılan programlar bence daha güzel. Çünkü evlerde yapılan iftar programları zengin fakir ayrımına sebep oluyor. İnşallah ilçemizin üç köyünde verdiğim güzel örnekler artarak devam eder. Evveli rahmet, ortası bağışlama, sonu ise cehennemden kurtuluşu ifade eden mübarek ay; mukabeleleri, yardımlaşmaları ve diğer güzellikleri ile devam ediyor. 27. gece kutlayacağımız Kadir Gecesi ile manevi coşkumuz son noktaya çıkacak. İnşallah sağ salim bayrama ulaşırız.

            Değerli Okuyucular, güzellikler sadece ibadetlerle ve manevi değerlerle sınırlı değildir. Bu ay aile bağlarının güçlendiği, dostlukların pekiştiği, sevgi ve hoşgörünün hâkim olduğu, istisna bir zaman dilimidir. İftar coşkusu insanların kendilerini yeniden keşfettiği kötü alışkanlıklardan kurtulma fırsatı yakaladıkları anlara sahne olur. 2005 yılında Ramazan’ın ilk gününde sigarayı bırakmıştım. İlk günlerde sanki duramayacağını sanan insan sonra nefret ediyor. Otuz iki sene bu mereti nasıl kullandım hala kendime kızıyorum. Hele aynı mekanı paylaşıp bana katlanan eşim ve çocuklarımdan özür diliyorum. Umarım haklarını bana helal ederler. Benim de onlara hakkımı helal etmem için bu mereti kullanmasınlar. İnşallah şu anda bu zehrin esiri olanlar bu yazıyı okuyup ibret alırlar. Ramazan’ın bir güzelliği de oruçlu iken ağzımıza dilimize hâkim olmaktır. 2024 yılı 31 Mart seçimleri önümüzdeki pazar günü yapılacak. Seçim yarışındaki adayların bugüne kadar olduğu gibi bundan sonrada ağzına, diline hâkim olarak mübarek ayın hazzını yaşamamıza engel olmasınlar. Her şey gibi bu seçim de geçer sonra pişman olursunuz. Lütfen birbirinize karşı olan üslubunuza dikkat edin. Son zamanlarda bazılarının karalama siyaset yapmaları pek hoş değil. Daha önce söylediğimiz gibi sadece projelerinizle yarışın. Sonuçta kazanan adaylarda havalara girmesin. Hepimiz bu ilçede yaşıyoruz. Bayram sabahına dargın girmek hiçbir Müslümana yakışmaz. Her şeyin hayırlısı diyerek şimdilik sağlık, huzur ve dostlukla kalın; hoşça kalın.

1
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
RAMAZAN AYININ GÜZELLİKLERİ VE SEÇİM YARIŞI

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Yığılcanın Sesi Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!