Türkiye kendisi geliştirdi! Uluslararası arenada yarışacak

featured
service

Bakanlık tarafından yapılan açıklamaya göre, Orman Genel Müdürlüğü’nün (OGM) orman yangınlarıyla mücadelede kullandığı Karar Destek Sistemi, Birleşmiş Milletler’e bağlı Uluslararası Telekomünikasyon Birliği’nin Dünya Bilgi Toplumu Zirvesi Ödülleri’ne aday gösterildi. Bu sistem için vatandaşlar, 31 Mart’a kadar oy kullanabilecekleri “https://www.itu.int/net4/wsis/stocktaking/” adresine giriş yapabilirler.

Oy kullanabilmek için öncelikle söz konusu siteye kayıt olmak gerekmektedir. Kayıt işlemi tamamlandıktan sonra, “Forest Fires Support Decision System” adlı projeye oy verilebilir.

Yarışma sonuçlarına göre, 18 farklı kategoride oylama yapılacak ve her kategoride en çok oy alan projelerin sahiplerine 27-31 Mayıs tarihleri arasında Cenevre’de düzenlenecek olan bir törenle ödülleri takdim edilecek.

Karar Destek Sistemi, yerli ve milli imkanlar kullanılarak geliştirilmiş olup, pek çok alt sistemi içeren bir yazılım niteliğindedir. Bu sistem, meteorolojik verileri, Orman Bilgi Sistemi verilerini, İHA ve uydu görüntülerini bir araya getirerek orman yangınlarıyla ilgili tahminlerde bulunmaktadır. Ayrıca, yangın durumunda anlık meteorolojik ve coğrafi koşullar analiz edilerek doğru müdahale şekli belirlenmekte ve müdahale simüle edilebilmektedir.

Yapay zeka destekli sistem, değişen koşulları sürekli analiz ederek yangının anlık ilerleyişini öngörebilmektedir. Bu sayede, yangına daha etkili müdahale edilebilmekte ve yangının ilerleyişi dikkate alınarak gerektiğinde tahliye edilmesi gereken yerleşim birimleri zamanında boşaltılabilmektedir.

Bakan Yumaklı, yaptığı açıklamada, Karar Destek Sistemi’nin orman yangınlarıyla mücadelede ekiplere büyük destek sağladığını belirtmiş ve sistemin uluslararası ödüle aday gösterilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirmiştir. Ayrıca, vatandaşlardan Bakanlıklerine destek vermelerini ve 31 Mart’a kadar sürecek oylamada yer almalarını beklediğini ifade etmiştir. Yumaklı, milletin desteğiyle hak ettikleri ödülü alacaklarına inandığını vurgulamıştır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Türkiye kendisi geliştirdi! Uluslararası arenada yarışacak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Yığılcanın Sesi Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!