SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİ NE İŞE YARAR?

featured
service

            Değerli Okuyucular, Sevgili Dostlar, Sivil Toplum Örgütleri ya da kuruluşları resmi kurumların dışında kalan ve bunlardan bağımsız olarak gönüllülük esasına göre çalışan gücünü halktan alan kuruluşlardır. Oda, sendika, vakıf, dernek, kooperatif  vb.  adlarla anılıp herkese yardım ederler. Ayrıca bir alanda birlikteliği temsil ederler. Kısaca STK olarak ifade edilirler. Bir araya gelen kitlelerin ortak sorunlarını çözmek için sosyal ve kültürel olarak faaliyette bulunurlar. Devletin çözüm bulmakta zorluk çektiği konularda halkın istek ve beklentilerini çözümleyerek çevre, kültür, sanat, hukuk, dayanışma, eğitim yardımlaşma, sağlık, doğal afetler gibi alanlarda toplum yararına çalışmayı amaç edilirler. İlçemizde de birçok STK vardır. Bu hafta bu örgütlerin çalışmalarını dile getirip ihtiyaç duyulan sivil toplum örgütleri hakkında siz okuyucularımı bilgilendirmek istedim.

                İlçemizde kurulan ilk sivil toplum kuruluşlarının Kızılay ve  Türk Hava Kurumu olduğunu düşünüyorum. Ancak her ikisi de yarı devlet destekli örgütlerdir. Geçmişten günümüze özellikle Kızılay  doğal afetler ve yardımlaşma konusunda ülkemizde efsane olmuş, dünya çapında bir örgüttür. Daha sonra kooperatife, odalar, cami dernekleri kurulmuştur. Özellikle cami dernekleri çok yararlı çalışmalar yapmışlar neredeyse ilçemizde camisi olmayan köy ve mahalle kalmamıştır. Ama zamanla bu dernekleri  amacı dışında çalışmaya başlamışlardı. Bazı yöneticiler ve çıkar peşinde koşan biletçiler yüzünden bu dernekler işlevini yitirmiştir. Hatta bu dernekler yüzünden ilçemizin adı dilenci olarak anılmaya başlanmıştır. Öyleki bilet satarak sözüm ona yardım toplayanlar Yığılcalı olmadığı halde ilçemizin adını kullanmışlardır. Atalarımızın: ’’İnsanın adı çıkacağına canı çıksın. ’’ sözü gerçek olmuştur. Hala  bu imajımızı zedeleyen dilenciler var. Değerli okuyucular lütfen bunlara itibar edip  inanmayın. Zaten ilçe kaymakamlığımız ve emniyet bunlara izin vermiyor. Bu şekilde yardım toplayanları mutlaka ilgili birimlere ihbar edelim.

               Cami derneklerindeki kötü imaj yüzünden ilçemizdeki ve gurbetteki derneklerimiz uzun yıllar üye kayıtları ve hizmet üretmede sıkıntı çekmiştir. Özellikle gurbetçi derneklerimiz ve ilçemizde halkımızın ortak sesi olmaya çalışan derneklerimiz artık bu geçmişin kötü kompleksinden kurtulmalıdır. Burada görev ilçe kaymakamımıza, belediye başkanımıza ve bürokrasideki yöneticilere düşmektedir. Derneklerimizi yönetime dahil etmelidirler. Bir kaymakamımız yıllar önce şöyle demişti: ’’Avrupa’da herhangi bir STK’ye üye olmayanlar toplumda normal vatandaş kabul edilmez. ’’ Son yıllarda ilçemizde çok güzel çalışmalar yapan köy derneklerimiz var. ’’Hocaköy  Güzelleştime, Çukurören Resüller Yardımlama diDayanışma, Gökçeağaç Gençlik vb. dernekleri gibi. Son zamanlarda Gökçeağaç dçDerneğinin güzel çalışmalarına şahit olduk. Gökçeağaç okul bahçesinde yaptırdıkları halı saha örnek bir çalışma. Bunun yanında; köy camilerin, okuyan öğrencilere ve yardıma ihtiyacı olanlara destek olup Ramazan’da örnek çalışmalar yapmışlar.İlçemizde hala yapılmayan gençlik merkezi ve halı saha varken köyde bu örnek çalışmaları yapan dernek yönetim kurulu gençleri tebrik etmeli onlara destek olmalıyız.

               İlçemizdeki STK’ler da geçmişte örnek çalışmalar yaptılar. Başkanı olduğum Eğitim Yardımlaşma Derneği(Yeyder) ile birçok öğrencinin eğitimine 2013-2014-2015-2016 yıllarında ilçemiz kaymakamları sayesinde yardım ettik. Bu öğrencilerin çoğu bir meslek sahibi oldu. Aynı desteği onlardan bekliyoruz. Yığılca Kültür Turizm Derneği katkıları ile de ilçemizde zamanın kaymakamları ve belediye başkanları zamanında birçok sosyal çalışmalar yapıldı. İnşallah Kaymakamımız ve Selami Başkan bu çalışmaları sürdürürler. İlçemizde yeni oluşturulan Yığılca Dernekler Federasyonu bunun için göreve hazır. Düzce’de oluşturduğumuz dernekler platformu da her konuda yanımızda. Bugün 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı. Bayram protokoluna derneklerin davet edilmesi lazım. Önümüzdeki hafta Hıdrellez’i kutlayacağız. Gaziler köyünde Köse İsmail ve en eski Cuma Camimiz adına geleneksel bir etkinlik başlatalım. Bu konuda Kaymakam Bey, belediye başkanımız  ilçe müftümüz ve muhtarlara görev düşüyor. Tüm STK’lere başarılı çalışmalar dilerim. Şimdilik sağlık, huzur ve dostlukla kalın ; hoşça kalın.

2
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİ NE İŞE YARAR?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Yığılcanın Sesi Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!