İLÇEMİZİN MİHENK TAŞLARI

featured
service

             Sevgili Dostlar, Değerli Okuyucular, nisan ayının da son günü geldi. Yarın 2009 yılından beri ülkemizde  ‘’ Emek ve Dayanışma Günü’’ olarak kutlanan 1 Mayıs İşçi Bayramı. Tüm emekçilerin bayramı kutlu olsun. Geçen hafta yazdığım ‘’Sivil Toplum Örgütleri Ne İşe Yarar’’ adlı yazımın son bölümünde Gaziler köyünde bulunan gönül dünyamızın önemli bir değeri olan Köse İsmail adına Hıdrellez’de anma günü yapalım demiştim. Konu ile ilgili olarak ilçe müftümüzle görüştüğümde canı gönülden destek olacağını belirterek her konuda üzerine düşeni yapacağını söyledi. Gazetemiz haberinde de gördüğünüz gibi kendisi ilçemizde farkındalık yaratmaya devam ediyor. Camilerdeki imam eksikliğinin giderilmesi konusunda sunduğumuz İş Kur’dan da yardım alınması fikrine destek olmuş, sayın Valimizin de yardımı ile kısmi olarak bu yıl Ramazan’da bir nebze de olsa sorun çözülmüştü. Değerli müftümüzle 25 Nisan günü Çukurören köyü Resuller Mahallesi’nde icra ettiğimiz akşam namazından sonra taze İmam Emrah Hoca’nın çayını içip ilçemizin mihenk taşlarından olan Köse İsmail’e vefamızı göstermek üzere Gaziler köyüne geldik.

          Yatsı namazını kıldıktan sonra ilçe müftümüz hazır bulunan cemaate dönerek Veli Hocamın yazılarında dile getirdiği Köse İsmail’i anma ve Cuma Camisinin hatırasını yaşatma konusunda ne yapabiliriz, Hıdrellez de dini bir etkinlik yapabilir miyiz?  Önce Veli Hocamın konu ile ilgili fikrini dinleyelim dediğinde köy muhtarı ile bu konuda yaptığımız fikir alış verişini anlattım. Muhtarımız konu ile ilgili elinden geleni yapacağını ancak yapılması gereken bazı eksikliklerin olduğunu gelecek misafirlere yemek verme konusunda sıkıntı yaşayacaklarını söyledi. Ben de o zaman Selahattin Muhtara Kurban Bayramı’ndan sonraki ilk cuma yapılsa nasıl olur dedim. Muhtar da çok iyi olacağını söyleyince bu fikri toplantıya katılan huzuruna sorduk. Başta Müftü Bey olmak üzere herkes bu fikre sıcak bakınca bu yıl Kurban bçBayramı’nın 5. günü olan 21 Haziran’da Köse İsmail’i anma ve toplu cuma namazı kılma günü yapılması kararlaştırıldı. Müftü Bey’in önerisi ile bu etkinlik tarihinin her yıl Kurban Bayramı’ndan sonraki ilk cuma yapılması da tarih konusundaki belirsizliği ortadan kaldırdı.

              Toplantıda Köse İsmail’in kim olduğu konusu gündeme geldiğinde köy halkından Mustafa Yaman eskilerden duyduklarını anlatmaya başladı. Horasan dolaylarından atılan oklardan biri türbenin bulunduğu yerde bulunan çam ağacının dirseğine isabet eder. Okları takip eden Anadolu evliyalarından Köse İsmail bu bölgeye gelir. Sır olarak yaşar. Görevini tamamlar. Kimseye kim olduğunu söylemez. Aydınyayla’da evlenir fakat bir müddet sonra sırrı ifşa olunca eşi ile birlikte vefat eder. Vasiyeti üzerine şu andaki türbenin olduğu yerdeki çam ağacının altına defnedilir. Burada bulunan cami de yıllardır Cuma Camisi olarak hizmet vermektedir. Anadolu erenlerinden olduğu kabul edilen Köse İsmail’in bulunduğu türbe civarına bölgenin önemli kişileri ve dini ulema ve mollalar cenazelerinin gömülmesini vasiyet ederler. Mustafa Yaman’ın anlattıkları daha uzun ve etkileyici olduğu için inşallah etkinliğin yapıldığı gün gelenlere daha kapsamlı anlatılır veya türbenin bulunduğu yere yazılır.

              Değerli Okuyucular, ilçemizin mihenk taşlarından biri olduğunu düşündüğüm Köse İsmail’e ve bu tarihi camiye olan vefa görevimizi 21 Haziran’da yapacağız. Bunun için hepimize görev düşüyor. Anadolu’nun ve ilçemizin bize yurt olmasını sağlayan bu gönül erlerine karşı elimizden geleni yapmalıyız. Öncelikle Gaziler köyünde bu etkinliğin kalıcı olması için daha önce söylediğim gibi bir dernek kurulmalı, Vakıflar Genel Müdürlüğü ile irtibata geçilmeli. Düzce’den başlayarak yön levhaları ve tabelalar yapılmalı, cami ve türbe çevresinin alt yapısı düzenlenmeli, tarihi değerler burada sergilenmelidir. Bu değerlerin temizliği ve bakımı için Vakıflar Genel Müdürlüğünden bir personel talep edilmelidir. Bu yıl yapılacak etkinlik için kurban derileri toplanarak bu etkinlik için değerlendirilmelidir. Ayrıca ilçemiz Kaymakamlığı ve belediye başkanlığı olayı sahiplenmelidir. İnşallah Köse İsmail gibi Cuma Camisi gibi ilçemizin mihenk taşlarını siz okuyucularıma anlatacağım. Şimdilik sağlık, huzur ve dostlukla kalın; hoşça kalın.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
İLÇEMİZİN MİHENK TAŞLARI

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Yığılcanın Sesi Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!