Uyku felci: Halk diliyle ‘karabasan’

featured
service

Uyku felci, uyku sırasında vücudun tamamen veya kısmen felç olması durumudur. Bu durumda kişi uyanık olmasına rağmen vücudunu hareket ettiremez ve konuşamaz.

Uyku felci genellikle, uyku döngüsünün REM (hızlı göz hareketi) evresinde gerçekleşir. REM evresinden uyandıktan hemen sonra veya uykudan uyanırken meydana gelir. Bu durumda kişi, bilincinin farkındadır ancak vücudunu hareket ettiremez.

Uyku ve uyanıklık arasındaki çizgi sarsıldığından, kişiler olmayan şeyler görüp, duyup, hissedebilirler. Bazılarının gördüğü görüntüler çok gerçekçi olabiliyorken bazılarınınki bulanık ve sadece bir figür gibi olabilir.

Kısa süreli panik ve korku hissi oluşur. Birkaç saniye veya birkaç dakika sürebilir.

Uyku felci stres, uyku bozuklukları, düzensiz uyku alışkanlıkları, depresyon, anksiyete gibi faktörlerle ilişkilendirilebilir. Ayrıca uyku felci yaşayan kişiler uyurgezerlik, kabuslar ve diğer uyku bozukluklarına yatkınlardır.

Genellikte tedaviye ihtiyaç duyulmaz çünkü kendiliğinden geçen bir durumdur. Ancak yaşam kalitesini etkileyecek kadar sık tekrarlıyorsa, uzmana danışılmalıdır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Uyku felci: Halk diliyle ‘karabasan’

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Yığılcanın Sesi Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!