Dünyanın en büyük 3D yazıcısı 80 saatte ev inşa etti!

featured
service

Dünyanın en büyük 3D yazıcısı ile yapılan yeni bir test, rekor seviyelere ulaşıldığını gösterdi. Yazıcı, 80 saatte yeni bir ev inşa etti. Maine Üniversitesi’nde (ABD) 3D yazıcılar ile yapılan testler tüm dünyada ses getirmeye devam ediyor. Üniversite bünyesinde yapılan yeni yazılımlar ve 3D yazıcılarda elde edilen gelişmeler özellikle inşaat gibi pek çok sektörde yeniliklerin olacağını gösteriyor. Üniversitede geçtiğimiz günlerde dünyanın en büyük polimer 3D yazıcısı Factory of the Future 1.0 (FoF 1.0) tanıtılmıştı. 2019 yılında tanıtılan modele göre 4 kat daha büyük olan yeni yazıcı, performansıyla da rekorları alt üst etti.

Maine tarafından geliştirilen FoF 1.0 şimdiden çeşitli alanlarda kullanılmaya aday durumda. Maine kentindeki en büyük sorunlardan birisinin konut olması nedeniyle üniversite, çalışmalarını bu alana yönlendirdi. 2030 yılına kadar 80 bin konut ihtiyacının olduğu bölgede yeni 3D yazıcı ile tüm dünyaya örnek olacak bir çalışmaya imza atabilir. 3D yazıcı ile maliyetlerin büyük oranda düştüğünü belirten akademisyenler, yapılan testlerde ve araştırmalarda da bu durumun net bir şekilde görülebildiğini söyledi. 3D yazıcıların aralıksız bir şekilde çalışması hem maliyette hem de iş gücünde ciddi tasarruflar sağlıyor. Üstelik tüm bunlara ek olarak kullanılan polimerin geri dönüştürülebilir ürünlerden elde edilmesi, maliyetleri daha da dibe çekiyor.

3D yazıcı, tek katlı bir ev için 80 saatlik çalışmaya ihtiyaç duyuyor. Saatte 225 kg. malzeme kullanan yazıcı, günler içerisinde yeni bir evin kullanılabilir olmasını sağlıyor. Üretimindeki esneklik sayesinde farklı alanlarda kolay bir şekilde adapte edilebilecek FoF 1.0 eklemeli üretim, eksiltmeli üretim, CTL, robotik kol işlemleri gibi farklı çalışmalarda kullanılabiliyor.

Maine Üniversitesi, yakında Geleceğin Yeşil Mühendislik ve Malzeme Fabrikası (GEM) adını verdikleri 47.000 metrekarelik bir üretim inovasyon merkezi kuracak. Burada FoF 1.0 ve önceki rekor sahibi 3D yazıcı birlikte bulunacak. Merkezin amacı sürdürülebilir üretim uygulamaları oluşturmak olacak. Bu merkezde aynı zamanda daha büyük yazıcılar da geliştirilecek.

3 boyutlu yazıcı ile yapılan ilk köprü!

Hollanda’da dünyanın üç boyutlu (3D) yazıcıyla yapılan ilk köprüsü hizmete açıldı. Eindhoven kenti yakınlarındaki Gemert kasabasında, çevre yolunun bir parçası olan 8 metrelik köprü, bisiklet sürücüleri tarafından kullanılacak. Eindhoven Teknik Üniversitesi tarafından tasarlanan köprü, 3 ayda inşa edildi.

Teknik Üniversitesi’den Prof. Dr. Theo Salet’e göre, belki çok büyük değil ama, dünyada tamamen 3D yazıcı ile yapılmış ilk köprü olması onu özel kılıyor. Bisiklet köprüsü, 800 katman çıktıdan oluşuyor. 3D yazıcıdan alınan çıktılar, köprünün yapıldığı alanda birleştirildi.

İnşaatı yapan Bam İnfra şirketinden Jeroen Nuijten’e göre, gelecekte üretim aşaması daha kısa sürecek. Nuijten, 3D yazıcı ile üretilen ilk köprünün güvenli olması için uğraştıklarını vurguladı. 40 kamyonu taşıyacak güçte köprü, ön gerilmeli ve betonarme olarak yapıldı. Nuijten, köprünün 40 kamyonu taşıyabilecek dayanıklılıkta olduğunu belirterek, “Ama biz sadece bisikletle geçeceğiz” dedi.

Jeroen Nuijten’e göre, 3D yazıcılar gelecek ve çevre için çok önemli. Çünkü üretim aşamasında az malzeme gerekiyor ve çok az malzeme atılıyor. Üstelik klasik inşaatlardan daha ucuz ve hızlı olan 3D tekniği için daha az ön hazırlık gerekiyor. Basından. Hoşça kalın.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Dünyanın en büyük 3D yazıcısı 80 saatte ev inşa etti!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Yığılcanın Sesi Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!