Sorular nasıldı? Sadık Gültekin yorumladı

featured
service

Eğitimci Sadık Gültekin, hafta sonu gerçekleşen YKS sınavlarını değerlendirdi.

AYT’DE MATEMATİK ZORLADI

AYT’de matematik testi adayları biraz zorladı, böylelikle TYT’deki kolaylık dengelenmiş oldu. Trigonometri konusundan orta düzeyde 5 soru geldi, bu sorular fazla zorlayıcı değildi. Logaritma soruları kolaydı. Polinomlar ve sayılar konusu adayları oldukça zorladı. Adaylar bu iki konuda çok işlemli ve zaman alıcı sorularla karşılaştı. Fen genelde kolaydı, biyoloji testinde bir iki seçici soru vardı.
TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI:

Önceki yıla göre ayırt ediciliği yüksek bir sınav olduğunu söyleyebiliriz. Sorular doğrudan bilgiyi ölçmüyordu, öğrencilerin alan bilgisi hakimiyeti yorum gücüne bağlı olarak ölçülmüş. Türk edebiyatının temel taşlarını oluşturan sanatçılar, eserler ve dönem bilgilerinin sorgulandığı sınav, edebiyat kazanımlarını özümsemiş öğrencilerin başarılı olacağı bir yapıdaydı. Sınavın önceki yıllara göre çeldiricilerinin daha güçlü olduğunu söyleyebiliriz.

TARİH:

Genel olarak tarihi kavramlar, dönem bilgisi, neden-sonuç ilişkisi, kronoloji bilgisini ölçen ve temel bilgiler verilerek yorumlanması istenen sorular ağırlıktaydı. Sınavda öncüllü, bilgiye dayalı yorum gerektiren sorular vardı. Tarih sorularının adayları biraz zorladığını söyleyebiliriz. Sorular doğrudan tarih bilgisini sorgulamanın yanı sıra yorum yapabilme gücünü de ölçüyordu.

COĞRAFYA:

Geçmiş yıllarda çıkan sorulara benzer, kazanımlara uygun olarak düzenlenmiş, orta zorluktaki sorulardan oluşan bir sınavdı. Bilgi ağırlıklı sorularla karşılaştık. TYT’de olduğu gibi bu sınavda da öğrencinin grafik okuryazarlığına sahip olması sorgulandı.

FELSEFE GRUBU:

Felsefede zorlayıcı soru yoktu. Geçen yıla göre daha temel bilgileri ölçmeye yönelik sorular yoğunluktaydı. Sosyolojideki sorular yoruma dayalıydı. Sorularda paragraf ve kavram bilgisi sorgulanmış. Psikoloji soruları temel psikoloji bilgilerinden hareketle yapılabilecek türdendi. Psikolojinin alt dallarından sorular vardı. Mantık testinde öğrencilerin kavram bilgisi ve bilgiyi kullanabilme becerileri sorgulanmış.

DİN KÜLTÜRÜ:

Soruların genel anlamda bilgi ağırlıklı olduğu söylenebilir. Sorulardan 2’sinin kolay, 3’ünün orta 1’inin ise zor düzeyde olduğu görülüyor. Sorular, temel bilgi ve kavram bilgisini sorgulamanın yanı sıra, öğrencinin yorum yeteneğini de ölçen yapıda hazırlanmış.

MATEMATİK:

Sınavın geçen yılki AYT’ye göre biraz daha zor olduğunu söyleyebiliriz. Konulara hakim olan öğrencilerin dahi bir miktar zorlandığı sınavdı. Müfredata uygun seçici sorular vardı. Temel bilgilere sahip, işlem yeteneği güçlü ve dikkatli öğrencilerin başarılı olabileceği bir sınavdı. Sayısal alanın belirleyici testi matematik olacak, bu kesin!

FİZİK:

Zorluk düzeyi orta derecede olan bir sınavdı. Yorum becerilerini ölçen, çok fazla işleme girilmeden sonuca ulaşılabilecek sorular yoğunluktaydı. Sınav, öğrencilerin konu kazanımlarına hakimiyetini ölçen, bilgiyi güncel hayat ile özdeşleştirerek sorgulayan sorulardan oluşmuş.

KİMYA:

Geçen yıllara göre bilgiyi biraz daha yorumlatmayı amaçlayan bir sınav olmuş. Konulara hâkim olan, yorumlayabilen öğrenciler için yapılabilir bir sınavdı. Sınav, orta seviyenin üzerinde ve temel kimya bilgisini ölçen sorulardan oluşmuş. Grafik, sayısal sorular ve öncüllü sorulara da yer verilmiş.

BİYOLOJİ:

Soruların yoruma dayalı olduğu görülüyor. Sorular güncel yaşamla ilişkilendirilmiş. Soruların çoğunluğu öğrencilerin bilgisini kullanma becerisini ve grafik yorumlamayı ölçüyordu. Fen bölümünün zorlayıcı testinin biyoloji olduğunu söyleyebiliriz.

Kaynak: Posta

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Sorular nasıldı? Sadık Gültekin yorumladı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Yığılcanın Sesi Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!