Türkiye, Irak, Katar ve BAE’nin imzaladığı ”Kalkınma Yolu”na ilişkin ABD’den ilk açıklama

featured
service

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, Türkiye, Irak, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri arasında imzalanan Kalkınma Yolu Projesi mutabakatına ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Sözcü, Irak’ın Kalkınma Yolu Projesi’ne ilişkin planlarını ABD ile paylaştığını belirterek, “Irak’ın ekonomisini çeşitlendiren ve bölgesel entegrasyonu teşvik eden her türlü çabayı destekliyoruz.” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 22 Nisan’da Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani ile Bağdat’ta görüşmüş ve taraflar arasında 26 işbirliği anlaşmasına imza atmıştı.

Görüşmede, Irak, Türkiye, Katar ve BAE arasında Kalkınma Yolu Projesi’nde işbirliğine ilişkin 4’lü mutabakat zaptı kabul edilmişti.

Kalkınma Yolu Projesi, Irak’ın güneyindeki Basra kentinden başlayarak Divaniye, Necef, Kerbela, Bağdat ve Musul’dan geçerek Türkiye sınırına uzanan demir yolu ve kara yolu hatlarını içeriyor.

Proje, Türkiye sınırından Mersin Limanı’na erişim sağlayacak ve İstanbul üzerinden kara yoluyla Avrupa’ya ulaşmayı öngörüyor.

Kalkınma Yolu Projesi, Çin’in İpek Yolu’nu doğrudan Irak’tan geçmediği durumlarda alternatif bir seçenek olacak.

Projenin, Çin ile Avrupa arasındaki mesafeyi kısaltarak zaman ve maliyetten tasarruf sağlaması bekleniyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Türkiye, Irak, Katar ve BAE’nin imzaladığı ”Kalkınma Yolu”na ilişkin ABD’den ilk açıklama

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Yığılcanın Sesi Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!