İlhami ATASEVER

Akkuyu Nükleer Güç Santrali! (2)

İlhami Atasever
service

Akkuyu Nükleer santralinin yapıldığı alan, deprem fay hattı geçmediği için seçilmiş. Deprem olmaz deniyor ama 9 değil de 10 şiddetinde bir deprem olursa ne olacak? İşte o güvenlik tedbirleri zaten onun için harcanıyor. Şu anda Dünyada çalışılan 440 nükleer santral var. Halen sıfırdan yapımı devam eden de 57 adet var. Neticede uranyum ısıtılıyor. Buhar oluşturuluyor. Buhar türbinleri çalıştırıyor ve türbinlerden de elektrik üretiliyor. İlk tesis 1200 megavat üretecek. 1200 megavatın yaklaşık 100 megavatı tesisin soğutulması için kullanılacak! Nükleer tesisi neden denizin kenarına kurdunuz sorusunun cevabı; soğutulması için. Bu su radyasyonla temas etmiyor. Dışarıya verilen bu su radyasyonlu bir su değil. 

Nükleerin kullanıldığı 10’larca alan var. Bu alanlarla ilgili Türkiye yurt dışına 600 öğrenci göndermiş. Farklı farklı dallarda 6.5 yıl eğitim almışlar. Bu öğrenciler mezun olup geldiklerinde Türkiye’de önemli tesisler kurmuşlar. Fabrika açmışlar, genel müdür olmuşlar. Ben bu öğrencileri görünce bu işin ne kadar zor olduğunu öğrendim. Bu iş çok önemli bir başarının hikayesidir. Bu serüven 2010 yılında başladı. Onlarca engellemeye rağmen bu iş 13 yıldan beri devam ediyor. Bu işi planlayanlara teşekkür ediyoruz.

Avrupa Birliği ve Avrupa Konseyi kararlarından bir tanesinin, Türkiye’de Nükleer Güç Santrallerinin kurulmasının yasaklanması ve Rusya ile işbirliğinin ortadan kaldırılmasıyla ilgili olduğunu biliyor muydunuz? Yeter ki Türkiye’nin Nükleer santrali olmasın! Bu tesis yapılırken yalnızca Türkiye değil Rusya da ambargo altındaydı.

Bugün gelen ilk nükleer yakıtın toplam ağırlığı 80 ton. Ama o kapların içinde gelen uranyum çubuklarının ağırlığı 1.5 ton! Diğer ağırlık erimeyi engelleyecek kaplar. Şu anda gelen yakıt çubuklarının bir buçuk yıl ömürleri var. 1.5 yıl sonra enerji üretmiyor. Ondan sonra yenisini koyuyorlar.

Peki eskisini ne yapıyorsunuz diye sordum? Eskisini nükleer santralin içinde sızdırmazlığı olan bekletme havuzlarında 9 yıl soğutmaya alınıyormuş. 9 yıl sonra da bu çubuklar anlaşmaya göre Türkiye’de muhafaza edilecekmiş. Bu 4 tesis full çalışmaya başladığında soğutulan bu çubuklar, 10 milyon m2 olan bu alanda bir futbol sahası büyüklüğünde özel, kapalı bir alanda 60 yıl süreyle korunacakmış. Aslında onlar açıkta kalsa bile 0 radyasyon yayar ama herhangi bir risk olmaması için kapalı bir alanda muhafaza altına alınıyormuş. 

Nükleer tesisler o kadar önemli ki: Farkındaysanız, İsrail bölgedeki bütün nükleer tesisleri vurmuştu! Suriye, Irak, İran’daki tesisleri vurduğu söyleniyor. Hani diyorsunuz ya Nükleer santraller stratejik midir diye? Evet Nükleer Enerji stratejiktir. O yüzden de başkasının eline geçmemesi için başka ülkeler güç kullanırlar. Pakistan Nükleer güç olma kararı aldıktan sonra, o dönemde bu işe soyunduğunda başına gelmedik kalmadı.

Türkiye ilerleyeceği yol ve istikamette bu konuda uluslararası atom enerjisi ile birlikte ilerliyor. İşi raconuna göre yapıyor. Türkiye’nin bu konuda daha atacağı çok adımlar var. Siz önce nükleeri öğreneceksiniz. Nükleer ile birlikte yaşamayı, onun gücünden enerji üretmeyi öğreneceksiniz. Farklı boyutlarda reaktör yapmayı öğrenmemiz gerekecek. Mesela Tübitak bazı reaktörleri çalışıyor.

Mesela; Toryum reaktörü çalışıyor. Hani bir zamanlar diyorduk ya Türkiye’nin kurtuluşu toryumda diye. Şu anda Türkiye bununla ilgili çalışmalar yapıyor. Mesela; Türkiye Toryum üretiminde Dünyada 2. sırada. Türkiye’nin mühendislik kapasitesi gerçekten çok çok iyi durumda. Bizim çocuklarımız nükleer konusunda açıkları kapatmaya, saha bilgisi oluşturmaya çalışıyorlar. Başka bir şey daha var; Şu anda bunu yapan şirket aynı zamanda Türk şirketi. Bir nükleer güç sistemi santralinin nasıl yapılacağını da öğreniyorlar. Başkasının yanında taşere edilirken onların uzmanlığında kendi santrallerimizin nasıl yapılacağını da öğreniyorlar. 

Dr. Masum Türker: Türkiye’nin en önemli kazancı; Türkiye’nin Nükleer Güce sahip olmasıdır. Akkuyu Nükleer santrali inşaatının hikayesi eskilere dayalıdır. 1999-2000 yıllarında Nükleer Güç santrali tam oluyordu ki ihale yine iptal edildi. Sebep; Türkiye’nin Dış güçler tarafından Nükleer güç sahibi olması istenmediğinden kredi vermediler. Biz burada sadece enerji elde etmeyeceğiz. Aynı zamanda nükleer silah geliştirmede de uzman sahibi olacağız. İş ulusal çıkarlara geldi mi bazı lafları söylemekten korkmamak lazım. Şu anda ABD dengeleri nasıl koruyor nükleer güç sahibi olmasıyla. Pakistan, İran neden önemli ülkeler? Nükleer güç sahibi oldukları için. Bu konu çok önemli bir konudur. Akkuyu Nükleer Güç Sanralinin seçildiği  yer çok önemlidir. Herhangi bir olumsuz durum olduğunda sızıntı güneye yani denize doğru akacak yer olması nedeniyle… 

Melik Yiğitel: Tehlike yok. Tehlike olsaydı Atom Enerji kurumu başkanı gelip burada bayrak çekmezdi. Türkiye’nin Elektrik arzının %10’u karşılanacak. Kötü salınımı (oksijeni öldüren salınım) yıllık 35 milyon ton azaltacak. Yıllık 7 milyar m3 doğalgaz ithalatı önlenecek. Çünkü biz Elektriği doğalgazdan temin ediyoruz. %10 elektrik üretmenin ekonomik karşılığı 50 milyar dolar. Nükleer ile ilgili Türkiye Rusya’ya 17 uzman, 317 mühendisi eğitim amaçlı gönderdi. Bunlardan 291’i Yüksek Nükleer Mühendisi olarak 26.04. 2023 tarihi itibarı ile Akkuyu NGS’de işbaşı yaptılar. 26 mühendisin eğitimi halen devam ediyor. Bu eğitim işi devam edecek. Son. Hoşça kalın

Akkuyu Nükleer Güç Santrali! (2)

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Yığılcanın Sesi Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!