İlhami ATASEVER

Mahalli seçimler ve cami giderleri!

featured
service

31 Mart 2024 tarihinde mahalli seçimler yapılacak. Daha önceki yıllarda “Cami giderleri ve mahalli seçimler!” başlıklı bir yazı yazmıştım. Aşağıya aldığım bu yazıyı 31 Mart 2024 tarihinde yapılacak olan Belediye başkanlığı seçiminde, müftülüklerin de belediye başkan adaylarına bu konuyu hatırlatmaları ve belki de seçim beyannamelerine koymaları konusunda işlerine yarar düşüncesiyle tekrar hatırlatayım istedim.

“20-22 Ocak 2014 tarihinde Diyanet İşleri Başkanlığı “İl Müftüleri İstişare Toplantısı”  Ankara Bilkent Otelde yapılmıştı. Toplantıya Başbakan Yardımcısı Prof Dr. Sayın Emrullah işler, Diyanet İşleri Başkanı (Bir önceki) Prof. Dr. Sayın Mehmet Görmez, Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Prof. Dr. Raşit Küçük, Başkan Yardımcıları Prof. Dr. M. Emin Özafşar, Porf. Dr. H.Kamil Yılmaz, Dr. Ekrem Keleş, Genel Müdürler, Daire Başkanları ve 81 ilin il Müftüleri katılmıştı. Üç gün süren toplantı üç bölümden oluşuyordu. 1- İl Müftüleri Bölgelerindeki faaliyetleri anlatacaklar; 2- Merkez Birimlerinin sunumları ve Hizmet çıktıları. 3- Türkiye Diyanet Vakfının hizmetleri.

Açılış konuşmasını “İnsan Yetiştirme Düzeni” adlı konferansı ile Diyanet İşleri Başkanı (Bir önceki) Prof. Dr. Sayın Mehmet Görmez yapmıştı…

Diyanet İşleri Başkanlığı Yönetim Hizmetleri Genel Müdürü Kemal Uludağ, Diyanet camiasını ilgilendiren en önemli hususu dile getirmişti!

5393 sayılı Belediye Kanununun 73. maddesine 16.05.2012 tarih ve 6306 sayılı kanunun 17. maddesi ile eklenen ek fıkrada “…kamu kurum ve kuruluşları ile protokol yapmaları halinde Belediye meclisi kararı ile yıkılan ibadethane ve yurtların yerine veya ihtiyaç duyulan yerlerde ibadethane ve yurt inşa edilebilir” denilmektedir.

5216 sayılı Büyükşehir Belediye Kanunu’nun 7.maddesinin (n) bendinde; “Gerektiğinde mabetler ile sağlık eğitim ve kültür hizmetleri için bina ve tesis yapmak, kamu kurum ve kuruluşlarına ait hizmetlerle ilgili bina ve tesislerin her türlü bakımını, onarımını yapmak ve gerekli malzeme yardımı sağlamak” belediyelerin görevlerindendir.

Aynı kanunun “İlçe ve ilk kademe belediyelerinin görev ve yetkileri şunlardır” başlıklı 7.  Maddesinin (d) bendinde “birinci fıkrada belirtilen hizmetlerden; otopark, spor, dinlenme ve eğlence yerleri ile parkları yapmak. Yaşlılar, engelliler, kadınlar, gençler ve çocuklara yönelik sosyal ve kültürel hizmetler sunmak. Mesleki eğitim ve beceri kursları açmak, mabetler ile sağlık, eğitim, kültür tesis ve binalarının yapım, bakım ve onarımı ile kültür ve tabiat varlıkları ve tarihi dokuyu korumak, kent bakımından önem taşıyan mekânların işlevlerinin geliştirilmesine ilişkin hizmetler yapmak” hükümleri yer almaktadır.

Söz konusu Kanun maddeleri incelendiğinde, Müftülük Hizmet binaları, Kur’an Kursları ve Camilerin yapım, bakım-onarım, temizlik, güvenlik, çevre düzeni vb. konularda belediyelerle işbirliği yapılabilmekte ve belediyelerin imkanlarından faydalanma söz konusudur.

… Sayın Genel Müdürümüzün İl Müftülerine en büyük müjdesi ise, “2014 Ocak ayından itibaren Yatılı Kur’an Kurslarının tüm giderleri devlet bütçesinden ödenecektir.” Bu müjde Diyanet camiası için hem sevindirici bir haber, hem de büyük bir külfetten kurtuluş reçetesi olmuştur. Camiamıza hayırlı olsun. Bu kanunun çıkmasında emeği geçen herkese teşekkürlerimizi sunarız. Allah razı olsun.

Ayrıca, camilerden toplanan her türlü yardım paraları kamu malı olarak kabul edildiğinden, gayesinin dışında başka bir amaçla kullanılması zimmet suçu sayılmakta ve böyle bir suç işleyen memur devlet memurluğundan çıkarılma cezası ile tecziye edilmektedir. Diyanet İşleri Başkanlığına, kuruluşundan bugüne kadar verilen ödeneklerin toplamı kadar son üç yılda ödenek verilmiş ve bu ödenekler harcanmıştır. Ödenekler konusunda nereden nereye?

Türkiye Diyanet Vakfı Genel Müdürü İsmail Palakoğlu da yapılan faaliyetleri özetleyen 12 dakikalık bir sunum yapmıştı. “40. yılında 970 şubesinin bulunduğunu ve 100’ü aşkın ülkede Vakfın hizmet yaptığını söyledi. Bu güne kadar 220.000 öğrenciye burs verdiklerini, bu yıl 8000 öğrenciye burs, 15.000 öğrenciye de eğitim yardımı yaptıklarını, İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde 517 öğrencinin okuduğunu, 1.476 öğrencinin Vakfımıza ait dokuz yurtta barındığını, 45 ilde öğrenci yurdu yapmak için projelerin devam ettiğini söyledi. 2014-2016 yılları arasında bu yurt inşaatlarının başlayacağını ve hedeflerinin her il’e bir kız öğrenci yurdu yapmak olduğunu belirttiler. … Vakfa ait 21.640 adet gayrimenkulün 11.592 âdeti Diyanet İşleri Başkanlığına tahsis edildiğini, Diyanet hizmetlerinde kullanıldığını beyan ettiler.”

***

Belediye Kanun Numarası: 5393 – Tarihi: 03.07.2005 – Yayımlandığı Resmî Gazete tarihi: 13.07.2005 – Sayı: 25874 – Yayımlandığı Düstur Tertip :5 – Altıncı Kısım – Çeşitli ve Son Hükümler-Birinci Bölüm-Çeşitli Hükümler.

Bilgilerimizin tazelenmesi ve günümüzde de belki faydası olur düşüncesiyle o tarihlerde yapılan “İl Müftüleri İstişare Toplantısı”nda yapılan konuşmalardan çıkardığım notları kaleme almış oldum! Hoşça kalın.

Mahalli seçimler ve cami giderleri!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Yığılcanın Sesi Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!