İlhami ATASEVER

Beylikova’da 694 milyon ton ‘Nadir Toprak Elementi’!

İlhami Atasever
service

Eskişehir-Beylikova Florit, Barit ve “Nadir Toprak Elementleri” (NTE) Tesisi, 18 Nisan 2023 tarihinde, Eskişehir Vilayet Meydanı’nda düzenlenen toplu açılış töreniyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıldı. 

Erdoğan, törende yaptığı konuşmada; “Eskişehir son 5 yılda ürettiği bor cevheriyle ülkemize 2 milyar dolar gelir sağladı. Bu süreçte Eti Maden Eskişehir’e 700 milyon liralık yatırım yaptı. Kırka’da yıllık 10 ton üretim yapan pilot lityum karbonat tesisini 2020’de hizmete açmıştık. Bu tesiste bor atıklarından üretilen lityum, mühendislerimizin üç yıllık emeğinin ürünüdür. Bandırma’daki tesisle birlikte ülkemizin ihtiyacının yaklaşık yarısını üretebilir hale getirdik. Artık cep telefonlarında, tabletlerde, dizüstü bilgisayarlarda, bir otomobilin ötesinde yüksek teknoloji ürünü bir akıllı cihaz olan TOGG’da kullanılan lityum bu tesislerde üretiliyor. Beylikova’da keşfettikleri 694 milyon ton ‘Nadir Toprak Elementi’ rezervini işleyecek pilot üretim tesisinin açılışını da bugün yaptık. Bu madenlerin enerjiden savunmaya, kimyadan cam ve seramik üretimine kadar geniş bir kullanım alanının olduğunu” dile getirdi.

Toplu açılış töreninde konuşma yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez; Dünyada ‘Nadir Toprak Elementi’ üreten ülke sayısı iki elin parmağını geçmez. Şimdi Türkiye de artık bu ligde.

Eskişehir’in enerjisi tüm Türkiye’yi saracak. Eskişehir’imiz, sadece dinamizmi, canlılığı, hareketliliğiyle değil enerjisiyle de tüm Türkiye’nin enerjisine enerji katacak. Bir yatırım müjdemiz daha var Eskişehir’e. Yine bu yıl içerisinde inşallah ‘Susuz Boraks Üretim Tesisi’nin temelini Kırka’da atacağız. Üç tesisimize toplam 200 kişilik ilave istihdam sağlayacağız. 2023 Eskişehir’in yatırım yılı olacak. İnşallah bu yıl Eskişehir’imize 951 milyon liralık Enerji ve Tabii Kaynaklar yatırımı yapacağız. Son 20 yılda kentimize enerji ve tabii kaynaklar alanında 5,3 milyar liralık yatırım yaptık. Eskişehir’imize yeni yatırımlar, yeni istihdamlar, yeni tesisler, yeni fabrikalar kazandıracağız. Eskişehir’imiz kazanacak. Eskişehirli kardeşimiz kazanacak. En nihayetinde Türkiye kazanacak.” dedi.

***

Fransız’ların ‘yok’ dediği maden Türkiye’nin en büyük kozu olacak! ABD’nin ‘yumuşak karnı’ Eskişehir’de keşfedilen 694 milyon ton “Nadir Toprak Elementi” (NTE) rezervi, Türkiye’ye milyarlarca dolarlık ekonomik katkının yanında stratejik olarak da büyük bir katma değer sağlayacak. Yüksek teknoloji üretmek için olmazsa olmaz olan NTE’ler için dünya şu anda Çin’e bağımlı durumdayken Türkiye’nin rezervi dünyanın 1000 yıllık ihtiyacına cevap verebilecek kapasitede…

***

Toplam 17 bin 600 dönüm maden alanına sahip işletmede 2011-2017 yıllarında 310 lokasyonda 125 bin metre sondaj yapılarak 60 bin numune alınıp, 694 milyon ton rezerv rakamına ulaşıldı. Beylikova Florit, Barit ve Nadir Toprak Elementleri İşletme Müdürü Lütfi Tozar, AA muhabirine; “Beylikova’nın Çin’deki Bayan Obo sahasından sonra 694 milyon ton nadir toprak elementleri rezerviyle dünyadaki ikinci büyük saha olduğunu” söyledi.

Tozar: “Cevherin işleneceği pilot tesisin montaj çalışmaları bitti. Devreye alma çalışmalarına başlandı. Pilot tesiste kullanacağımız yaklaşık 600 ton cevher sahada hazır durumda. Madenciliği yapıldı. Pilot tesisimiz yıllık 1200 ton cevher işleme kapasitesine sahip. Çıkarttığımız cevherimizde bulunan florit, barit, ‘Nadir Toprak Elementleri’ ki bizde ağırlıklı olarak lantan, seryum, praseodimyum, samaryum, gadolinyum, evropiyum, neodimyum var. Bunlar üretilebilir düzeylerde.

Ayrıca diğer 17 ‘Nadir Toprak Elementi’ de belli oranlarda mevcut. Bunun yanı sıra toryum da bu tesiste işlenecek. Bu tesiste cevheri işleyerek elde edeceğimiz elementler yüksek teknoloji ürünlerde kullanılan yeşil enerji dönüşümünde, savunma sanayisinde, lazer, güdüm sistemlerinde, her türlü elektronikte kullanılan malzemeler ki bunların en önemli özelliği de bunların ikamesi yok. İhtiyaç durumunda hazır olan 600 tonun dışında daha fazla cevheri pilot tesise nakledebileceklerini bildirdi. 

Pilot tesiste üretime başladıktan sonra esas bizim amacımız 570 bin ton cevher işleyerek yıllık 10 bin ton nadir toprak oksiti, 72 bin florit, 70 bin ton barit ve 250 ton toryum üretecek büyük tesisi kurmak. En kısa zamanda pilot tesis çalışmalarının arkasına bu tesisin planlamasını da yapıyoruz.” diye konuştu.

“Nadir Toprak Elementleri” sayesinde yeni teknolojilerin üretilebildiğini, söz konusu madenlerin stratejik öneme sahip olduğunu ifade eden Tozar, “Başta Çin, ABD olmak üzere ülkeler bu madenlerin üretimi için büyük mücadele veriyor. Böyle büyük bir saha ve rezervin ülkemizde olmasından dolayı avantajlı durumdayız.” dedi. 16.04.2023-AA. Hoşça kalın.

Beylikova’da 694 milyon ton ‘Nadir Toprak Elementi’!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Yığılcanın Sesi Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!