İlhami ATASEVER

23 Kasım 2022 depreminin verdiği hasarlar resmi olarak raporlandı mı?

featured
service

12 Mart 2023 tarihli yerel basında şöyle bir haber çıkmıştı: Risk çok tedbir az! 

Düzce’deki bina, köprü ve viyadüklerin kontrol edilmesi, eski yapıların yıkılması, kentsel dönüşüm uygulanması gerekiyor. 

İl Afet Risk Azaltma Planı’na göre, kurumlar üstlendikleri görevleri ve sorumlulukları tam olarak yerine getiremedi! 

Düzce’deki sorumlu kurumların depreme hazırlık ve alınması gereken tedbirler konusunda üzerlerine düşen görev ve sorumlulukları tam olarak yerine getirmedikleri öğrenildi! 

AFAD tarafından hazırlanan Düzce İl Afet Risk Azaltma Planı’na (İRAP) göre,  depreme hazırlık ve tedbirler konusunda etki analizi ve paydaş değerlendirmeler yapıldı. 

2021 ile 2025 yılları arasında uygulanması gereken İl Afet Risk Azaltma Planı’nda kurumların bugüne kadar yaptıkları iş ve işlemler ile gerçekleşme yüzdeleri açıklandı. 

Kırmızı eylemler! 

“Kırmızı Eylemler” başlıklı afet hazırlık planında toplam 7 başlıktan 6’sının tamamlanamadığı, sadece 1 başlıktaki gerçekleşme oranının yüzde 100 olduğu görüldü. 

Düzce’de afete hazırlık konusunda kurumların yaptığı çalışmaların son durumu şöyle: 

1-) İmar barışından faydalanan yapıların depreme dayanıklılık kontrolleri yapılacak. (İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü, gerçekleşme oranı yüzde 5)  

2-) İl genelinde bulunan tüm köprü ve viyadükler ile ilgili olarak deprem riski incelenip gerekli görülen yapılarda iyileştirme çalışmaları yapılacak. (Karayolları, gerçekleşme oranı yüzde 20) 

3-) 1999 depreminden sonra ayakta kalan ve halen kullanılan binaların envanteri çıkartılacak. (Belediyeler, gerçekleşme oranı yüzde 20) 

4-) 1999 depreminde ayakta kalan ve halen kullanılan binalardan ekonomik ömrünü doldurmuş ve yıkılma riski taşıyan yapılar yıktırılacak. (Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü, gerçekleşme oranı yüzde 75) 

5-) Geçmiş depremlerde ağır hasarlı olarak tespit edilen binalarda ikamet edenler engellenerek yıkılması sağlanacak. (Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü, gerçekleşme oranı yüzde 100) 

6-) Yapı stoku incelenerek kentsel dönüşüm çalışması başlatılacak. (Çevre ve Şehircilik, gerçekleşme oranı yüzde 85)  

7-) 1999 depremleri sonrası ayakta kalan ve halen kullanılan binalardan uygun görülenler kentsel dönüşüme dahil edilecek. (Çevre ve Şehircilik, gerçekleşme oranı yüzde 85) 

*** 

1999 depremlerinde orta hasar olarak raporlanan resmi kurumlardan (okul, cami, hastane vb.) güçlendirme ve onarımı yapılanların 23 Kasım 2022 depreminden sonraki hasar durumları, halen güçlendirme ve onarım uygulaması yapılmakta olan ve 23 Kasım 2022 tarihli depreme yakalanan resmi binaların son durumları raporlandı mı? Hoşça kalın. 

23 Kasım 2022 depreminin verdiği hasarlar resmi olarak raporlandı mı?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Yığılcanın Sesi Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!