İlhami ATASEVER

Türkiye Cumhuriyeti Anadolu Gemisi ve özellikleri! 

featured
service

Türkiye’nin en büyük askeri gemisi (TCG Anadolu), ilk silahlı insansız hava aracı (SİHA) gemisi, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin envanterine katıldı. 

10.04. 2023 tarihinde İstanbul-Tuzla Sedef Tersanesi’nde düzenlenen TCG Anadolu Gemisi Teslim Töreni ve Yeni MİLGEM Fırkateynleri Sac Kesme Töreni’nde konuşma yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan;  

“TCG Anadolu Gemisini, Türkiye Yüzyılı’nda bölgesinde lider ve dünyada söz sahibi ülke konumumuzu perçinleyecek bir sembol olarak görüyoruz. Sadece bununla kalmıyor Mavi Vatan’a kazandıracağımız MİLGEM istif sınıfı 3 yeni fırkateynimizin saç kesimini de bugün gerçekleştiriyoruz. TCG Anadolu sayesinde dünyada ilklerden olan oyun değiştirici bir ülke haline geleceğiz. TCG Anadolu gemisinin inşasına 30 Nisan 2016 tarihinde başlandı. 7 yıl sonunda bugün (10.04.2023) hizmete alındı. Mutluyuz, gururluyuz. Rabb’im bu gururumuzu daim kılsın.   

TCG Anadolu en büyük ve en ağır helikopterler ile insansız hava araçlarının iniş kalkış yapabileceği kendi alanında dünyanın ilk savaş gemisidir. Bu gemimize Bayraktar TB3, SİHA, Kızılelma, HÜRJET iniş kalkış yapabilecek özelliktedir. Bu gemimiz, aynı zamanda taşıdığı tanklar sayesinde gerektiğinde dünyanın her köşesinde insani ve askeri operasyon yürütebilmemizde imkan sağlayacak özelliklere sahiptir.    

Gemide yer alan silah sistemleri, elektronik harp sistemleri, kızıl ötesi takip sistemi, lazer ikaz sistemi, radarlar yerli ve milli sanayimiz tarafından yerleştirildi. Bu gemide tam teşekküllü hastane ve ameliyathane yer alıyor. Bu tür projeler edindiğimiz tecrübelerle yerli ve milli olan daha gelişmiş teknolojileri ülkemize kazandırmayı sağlıyor.    

İktidara geldiğimizde sahada ve masada güçlü diplomasinin ancak güçlü bir savunma sanayisiyle mümkün olduğunu gördük. Bu anlayışla hedefimizi tam bağımsız savunma sanayi olarak belirledik. Hatırlarsanız o dönemde bize terörle mücadele için istediğimiz bir İHA’yı bile vermediler. Henüz daha Başbakan değilken oğul Bush ile yaptığım görüşmede dedim ki; ‘Terörle mücadelede bize ne İHA ne de SİHA vermediniz!’ O zaman Dışişleri Bakanını Condoleezza Rice’ı çağırdı ve ona İHA’yı ‘Hemen verelim’ dediler. Verdiler ama verdiklerini 48 saatliğine verdiler!  

Rahmetli Özdemir Albayrak Bey bir seferberlik ilan etti. Süratle İHA’nın adımını attılar. Çocuklarla beraber bu işi başardılar ve bizi dışarıya muhtaç olmaktan kurtardılar. İHA başladı. SİHA, Akıncı ve sonunda Kızıl Elma. Tabii inşallah şimdi HÜRJET vesaire bunlarla beraber daha da ileri gidiyoruz. 

Ülkemizde 62 olan savunma sanayi proje sayısı 750’yi, 56 olan sanayi firma sayısı 2 bin 700’ü buldu. Hükümete geldiğimizde yaklaşık 5,5 milyar dolarlık proje yürütülüyordu. Bugün bu rakam 60 milyar doların üzerine çıktı. Şimdi ihale süreci devam eden projelerle birlikte savunma sanayi bütçemizi 75 milyar dolara yükseltiyoruz. 

Yerlilik oranımız göreve geldiğimizde yüzde 20’ydi, şimdi %80’e çıkarmamız gelecekte çok iyi anlaşılacak tarihi bir başarıdır. Artık sadece araçta yokuz. Şimdi mühimmatta, her çeşidinde varız. Şimdi bizden yurt içi yurt dışı beklenen talepler var. Mevcut projelere devam ederken, geleceğin muharebe ortamına da hazırlanıyoruz.    

Tamamladığımız ve sonucu gördüğümüz her proje ile azmimiz ve heyecanımız daha da artıyor. 2023 yılını savunma sanayide birçok projede milat olarak belirlemiştik. Ülkemizin 2. büyük gemisi olacak denizde ikmal, muharebe gemimiz Derya, Piri Reis denizaltımız, istif sınıfı ilk fırkateynimiz İstanbul yine bu yıl içinde inşallah hizmete girecektir. Milli Muharip Uçağımız başta olmak üzere hava gücümüzü zirveye çıkartacak projelerde, hava savunma sistemlerinde takvimin önünde gidiyoruz. Nihai hedefimiz tam bağımsız savunma sanayisidir…” dedi.  

TCG Anadolu gemisi ile ilgili bilgiler; TCG Anadolu gemisi İstanbul Tuzla’da Sedef Tersanesi’nde inşa edildi. 131 alt yüklenicinin yanı sıra üniversiteler ve araştırma merkezleri de görev aldı. Uzunluğu 231 m., genişliği 32 m., yüksekliği 58 m., ağırlığı 27.4 ton, azami hızı 21 knot (1 knot=1,852 km.), ekonomik sürati ile tam yükte en az 9 bin deniz mili seyir siasına sahip. Uçuş güvertesi 5440 m2, Hangar alanı 900 m2, Havuz alanı 1165 m2, Kalkış Rampası 12 derece, Uçuş güvertesinde 11 SİHA  (10 helikopter), Hangarda 19 helikopter veya 30 SİHA taşınabilecek. 1223 personele ev sahipliği yapacak. Gemide tam teşekküllü hastane imkanı 2 ameliyathane bulunuyor. İçindeki havuza 4 mekanize çıkarma gemisi girebiliyor. 13 tank, 27 zaha (Zırhlı Amfibi Hücum Aracı), 6 zırhlı personel taşıyıcı, 33 muhtelif araç ve 15 römork olmak üzere 94 araç taşıyabiliyor. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan son olarak; “Hizmete alınan TCG Anadolu gemisi İstanbul-Sirkeci’de (Sarayburnu Büyükiskele) 17-24 Nisan 2023 tarihleri arasında halkın ziyaretine açılacak” bilgisini verdi. 

Hizmete alınan TCG Anadolu ve sac kesimi yapılan gemiler ordumuza, ülkemize, milletimize hayırlı olsun. Hoşça kalın. 

Türkiye Cumhuriyeti Anadolu Gemisi ve özellikleri! 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Yığılcanın Sesi Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!