Veli VERGİLİ

İLÇEMİZDE KÜLTÜR DEĞERLERİMİZ

featured
service

       Değerli Okuyucular, Sevgili Dostlar,  bir toplumu diğer toplumlardan farklı kılan, geçmişten beri değişerek devam eden, kendine özgü, sanatı, inançları, örf ve adetleri, anlayış ve davranışları ile onun kimliğini oluşturan yaşayış ve düşünüş tarzına kültür denir. Kültür; sanat, edebiyat, yaşam tarzı, gelenek görenek dil, yazı, din, bilim, giyim-kuşam, olarak adlandırılarak gelecek nesillere aktarılır. İlçemiz kültürü  Ordu Trabzon, Alaplı, Bolu ve Düzce kültürlerinin etkisinde kalmış ve köylere göre farklılık göstermektedir. Örneğin Aksaklar köyündeki düğün Alaplı yöresi; Dibektaş’taki düğün, Ordu yöresi; Yoğunpelit köyündeki ise Bolu yöresi özelliğini yansıtır. Bu farklılığı giyim kuşam, yaşam tarzı vb. alanlarda da görebiliriz. Kültür değerlerimiz bazen ortak paydada buluşabilir. Örneğin içinde bulunduğumuz Ramazan ayı gibi. Perşembe günü başlayan bu mübarek ay hepimize hayırlı olsun. Layıkıyla idrak edip sağlıkla bayrama ulaşmayı Allah hepimize nasip etsin.

                 Değerli Okuyucular, milletlerin kültür hayatında ortak değerleri vardır. Bunlar hepimiz tarafından benimsenip sahip çıktığımız topluma mal olmuş kişilerdir. Bunlardan biride ünlü ozanımız Aşık Veysel’dir. 1894 yılında Sivas’a doğup yedi yaşında gözlerini kaybeden Veysel hayata küsmeyip gönül dünyamızı aydınlatan bir değer olmuştur.178 şiir yazmış, 80 şiiri bestelenmiştir. Kendine ait küçük dünyası olan Veysel, Mihnetim ziynetim bana kâfidir, diyerek Allah’a şükretmiştir. Allah birdir Peygamber Hak Rabb’ül Alemin’dir. Mutlak senlik benlik nedir. Bırak Hakk’ı, Hakir görüp ırk ayırmak. Hakikatte yüz karası, diyerek soy ve mezhep ayrımcılığına karşı çıkmış, her daim sosyal görüşlü biri olmuş, kimseyi ‘öteki’ saymamış. Gözleri görmese de geleceği görebilen bir ozanımızdır. Onu keşfedip ülkemize mal eden Ahmet Kutsi Tecer şairimize teşekkürler. UNESCO 2023 yılını ölümünün 50. yılında Aşık Veysel Yılı ilan etti. 193 üye ülkede anılacak. “Ben öldükten sonra üzerimde otlar bitsin, çiçekler açsın. Taş kapatır, çimento kapatır, hiç kimse istifade edemez. Benim toprağım da milletime hizmet etsin. Mezarımda biten otlardan koyun yesin et olsun, kuzu yesin süt olsun, arı götürsün bal olsun. Benim orada taşın altında yatmaktan bir istifadem yok, onun için üstümü de kapatmayın, diyerek anlayana ne manalı bir vasiyet bırakmıştır değil mi? İstanbul’da Atatürk Kültür Merkezi’nde sergilenen sazı, müze haline getirilen Sivrialan köyündeki evi, her yıl 16-21 Mart tarihleri arasında köyünde düzenlenen anma törenleri ve Aşıklar Bayramı, adına kurulan kültür derneği ve Cumhuriyet Üniversitesi’ne bağlı Aşık Veysel Meslek Yüksek Okulu, ardında bıraktığı bazı hazineler olarak yaşatılmaktadır. Hayat felsefesi ve öğretileri yolumuzu aydınlatmaya devam etsin, toprağı bol olsun.

         Değerli Dostlar, ilçe olarak bizim de kültür değerlerimize sahip çıkmamız lazım. Bu konuda ilçemize kütüphane açılmasında çok emeği olan İbrahim Çengel’in yaptıklarına okul müdürü olduğum dönemde bizzat şahit oldum. Beraber Harmantepe’de her yıl Hıdrellez Şenlikleri yapardık. Köylerimizden kültür hayatımızı yansıtan eşyaları toplamış ilçede sergilemiştik. Bugün ilçemizin güzel bir kültür evine ihtiyacı var. Rasim Çam başkanımıza bu konuda görev düşüyor. Hükümet konağının çevresine veya Pazaryeri Camisinin karşısındaki parkın kenarına yapılabilir. Harmantepe mesire alanında Dursun Sayın’ın yaptığı dinlenme evlerinin biraz büyüğü buraya yapılabilir. Kereste ihtiyacı Orman İşletme Müdürlüğünden temin edilerek 50-60 metre karelik ahşap yapının alt katı yine park tarafından kullanılır ikinci katı kültürevi üst katına da sıra gecesi veya misafir ağırlama yeri yapılabilir. İlçemizin kültür değerlerini yaşatmak için buna ihtiyaç var. İmam Hatip Lisesinde Yusuf müdürümün topladığı eşyalar burada sergilenebilir. Kültür değerlerimizin yaşatılması şarttır. Atatürk; Türkiye Cumhuriyetinin temeli kültürdür, demiştir. İnsan öldükten sonra unutulmak istemiyorsa bir eser bir iz bırakmalıdır. Eser bırakan her zaman hatırlanır. Eşek ölür, semeri kalır; insan ölür, eseri kalır. Bu eseri yapmak inşallah başkanımıza nasip olur. İlçe halkımızda buna destek olacaktır. Bir yeri yaşanılır yapan değerleridir. Kültür değerlerimize sahip çıkmak ve yaşatmak dileklerimle: Sevgiyle, sağlıkla, dostlukla kalın; hoşça kalın.

İLÇEMİZDE KÜLTÜR DEĞERLERİMİZ

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Yığılcanın Sesi Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!